Forskningsföretaget DermaGen, med verksamhet i Lund och Uppsala, tar in en miljon kronor från riskkapitalbolaget Karolinska Development II i Stockholm. DermaGen, som utvecklar en antibakteriell salva, planerar att ta in ytterligare kapital under vintern. Det rör sig om i storleksordningen fem miljoner kronor.
Med det första kapitaltillskottet ska bolaget arbeta fram en detaljerad plan för hur produkten ska testas i kliniska studier. Nästa omgång ska finansiera forskningen i ett och ett halvt år.
— Vi vill göra en klinisk studie som visar att konceptet är rätt. Då får vi ett underlag för att gå in i kommersiella diskussioner med etablerade läkemedelsbolag om ett samarbete, säger DermaGens VD Thomas Andersson.
Salvan baseras på ett antal kroppsegna peptider, som visat sig effektiva för att döda bakterier utanpå huden. I sitt första utförande ska produkten användas mot eksem i kroppens böjveck, en åkomma som drabbar 10-15 procent av alla barn.
Under hösten börjar DermaGen bygga upp en egen organisation. Rekrytering av en ny VD, som också ska fungera som projektledare, pågår. Under 2006 anställs troligen ytterligare en person för att arbeta med dokumentation och myndighetskontakter.
Företaget bildades 2004 och ägs av Karolinska Development II, Lunds Universitets holdingbolag LUAB samt forskarna Artur Schmidtchen och Martin Malmsten.