Kort sagt: Raden av Stockholmsbaserade IT-koncerner som fått upp ögonen för affärsmöjligheterna i Öresundsregionen blir ständigt längre. Börsnoterade Cybercom och HiQ var tidigt ute. Färska exempel är Know IT och Prevas.
Men till skillnad från förra gången, under IT-hajpen 1999-2000, betraktar Stockholmsbolagen nu regionen som en enhet. Ett förvärv eller en etablering i Skåne är lika mycket ett steg in i Danmark.
Av Thomas Frostberg
Det handlar utan tvekan om en andra våg av Öresundsintresse bland de börsnoterade IT-bolagen i Stockholm. Förra gången det hände var kring broinvigningen, men då gjordes affärerna på ett helt annat sätt. Malmöverksamheterna räknades till de nationella organisationerna, medan en etablering i Danmark kallades för internationell expansion och oftast skedde genom stora förvärv.
I dag ser bilden annorlunda ut. Det allra senaste exemplet är IT-bolaget Prevas, som nyligen skrev en avsiktsförklaring att köpa utvecklingskonsultbolaget Glaze på Limhamn i Malmö. Under den gångna veckan har Prevas koncernchef Anders Englund turnerat mellan Glaze-kontoren i Ålborg, Köpenhamn och Malmö för att inspektera det bolag han är på väg att köpa.
Glaze grundades hösten 2000, precis när nedgången börjat för IT- och telekomföretagen – sämsta möjliga tajming, med andra ord. Trots det har ledningen med gamla ekonomiska principer om att intäkter går före kostnader, lyckats hålla sig vid liv och expandera till en förväntad årsomsättning på 25 miljoner kronor i år.
Geniet bakom bolaget – eller nörden som han kallas internt – heter Dan Mattsson, en då 30-årig, självlärd programmerare med bakgrund från Svep Design Center i Lund. Tillsammans med grannen Lars Israelsson startade han Glaze, där namnet är inspirerat av Mattssons egentliga yrkesutbildning: glasmästare. Israelsson, med 15 års erfarenhet som sälj- och marknadsinriktad managementkonsult, fick ta VD-rollen.
Redan våren 2003 gick Glaze in på den danska marknaden under äkta dansk flagg vad gällde ledning och organisation. Först intog man Ålborg, sedan Köpenhamn. I dag står den danska verksamheten för cirka 40 procent av den totala omsättningen – en expansion som skett mot alla odds, helt utan externt kapital, och som bygger på kundframgångar. Stora danska bolag som Novo Nordisk, Radiometer och Oticon finns i dag på kundlistan.
Glaze tillhör därmed ett fåtal skånska bolag som framgångsrikt genomfört en etablering på den danska marknaden. (Faktum är att till och med deras kommande moderbolag Prevas en gång misslyckats med att slå sig in på bioinformatikområdet i Danmark.)
Vad har allt detta med rubriken på dagens snabbanalys att göra?
Jo, även om Glaze och några andra skånska bolag lyckats ta steget över Öresund, så sker det i begränsad omfattning. Riskerna bedöms fortfarande som allt för stora. Även i andra riktningen har intresset hittills varit ganska svalt.
Men för Prevas, och många av de andra börsbolag som på senare tid köpt in sig i skånska IT-företag, är möjligheterna i Danmark en viktig anledning till förvärven. De ser inte längre Skåne som bara en del av den svenska organisationen, utan som ett brohuvud in på en ny och större marknad. Öresundsregionen framträder genom deras glasögon som en samlad region, vars potential överstiger det mesta de kan jämföra med i den befintliga organisationen.
I det återuppväckta intresset för Öresundsregionen bland Stockholmsbolagen ligger därför en stor möjlighet till ökad integration mellan danskt och skånskt näringsliv. Stockholmsoptimismen ska inte förväxlas med tidigare års okunskap om skillnader i affärskultur mellan länderna, utan kan tolkas som att bolagsledningarna medvetet vågar utmana de hinder som finns – och har helt andra ekonomiska muskler att göra det, jämfört med vad enstaka entreprenörsföretag inom regionen kan klara av.
Den mesta erfarenheten om Öresundsmarknaden finns dock fortfarande lokalt. Kombinationen av lokalt entreprenörskap och Stockholmsbaserat kapital för expansion ser därför ut att vara den framgångsrika mix som på allvar kan ge skjuts åt affärerna över Sundet.