När ScanBalt, organisationen för biotekniknätverk runt Östersjön, i november arrangerar konferensen ScanBalt Forum i Oslo, kommer Medicon Valley att uppmärksammas som det absolut starkaste bioteknikklustret.
Bakgrunden är ett årslångt arbete med att kartlägga och jämföra kompetenser kring Östersjön. Syftet är, enligt ScanBalts generalsekreterare Peter Frank, både att marknadsföra hela Östersjöregionen och att skapa nätverk mellan de olika kompetensområdena.
— Kartläggningen är ett viktigt steg framåt, säger Peter Frank.
Bland dem som varit involverade i arbetet finns Medicon Valley Academys vice VD Stina Gestrelius och Careen Krüger, projektkoordinator från Biocon Valley i Nordtyskland. Även om målet främst var en kartläggning, inte en ranking, så kommer Medicon Valley ut som klar etta.
— Medicon Valley är mest modernt, men många nya bioregioner kommer igång nu, säger Stina Gestrelius.
Hon nämner också Stockholm som ett stort bioområde, som kan komma att närma sig Medicon Valley.
— Men Stockholmsområdet är stort och utspritt och det har inte varit tal om en samlad bioregion. Uppsala är ett separat område, men den dag de förmår att samla sig blir det väldigt stort. De försöker, men har ingen tradition av att samarbeta, säger Gestrelius.
I Nordtyskland finns också möjliga starka bioteknikkluster, men Stina Gestrelius ser ett problem i att samarbetet där i hög grad vilar på offentliga pengar. Företagen känner sig då inte så förpliktigade att deltaga.
— Sedan får vi inte glömma Finland, framför allt kring Åbo, som också är aktiva i ScanBalt, säger hon.
Medicon Valleys ledande ställning beror, enligt Gestrelius, dels på de många befintliga bioteknikföretagen, dels på närheten mellan flera stora universitet.
Först på längre sikt kommer bioteknikregioner som Baltikum att växa sig stora.