torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmarks strukturreform gynnar små medicinteknikbolag i Medicon Valley

Kort sagt: Den danska strukturreformen, som bland annat innebär en sammanslagning till fem större regionala sjukvårdsenheter, kan inte komma vid en bättre tidpunkt. När den globala konkurrensen inom medicin- och bioteknik allt mer utvecklar sig till en arena för branschens giganter måste de mindre leverantörerna i Öresundsregionen förbereda sig på att antingen förlora uppdrag som bygger på personliga relationer till de gamla småkommunerna och amterna – eller också vinna större uppdrag från de nya sjukvårdsregionerna. Det öppnar nya möjligheter, särskilt för nischaktörer, och är en drivkraft att öka förmågan att konkurrera internationellt.

Av Keld Broksø

Öresundsregionens företag inom life science-branschen med läkemedel, medicinteknik och bioteknik – men även IT – får räkna med nya utmaningar när det offentliga Danmarks strukturreform träder i kraft den 1 januari 2007.

Det handlar om ökad konkurrens för leverantörer till de nya och betydligt större enheter som kommer att bli ännu mer professionella och krävande som inköpare – inte minst inom sjukvårdssektorn.

Till exempel är det slut med Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) för Köpenhamn och Frederiksbergs kommuner. I stället ska hela sjukhusväsendet i HS läggas samman med alla existerande sjukvårdsorganisationer inom nuvarande Københavns Amt, Frederiksborgs Amt och Bornholm i nya Region Hovedstaden. Den blir en av fem nya, stora regioner som avlöser de 13 gamla danska amterna och Bornholms Regionskommune, som också är ett amt i dag.

Regionerna får ansvar för både sjukhus och resten av sjukvårdsområdet, däribland vårdcentraler och specialläkare. Modellen ska därmed säkra en betydligt mer effektiv styrning av sjukvårdssektorn.

Dessutom innebär strukturreformen en halvering av dagens 267 kommuner till 98, varav 65 är nyskapelser.

Det kan låta som ännu en ointressant omstrukturering av offentlig verksamhet. Men för Öresundsregionen är det en enorm chans att ta ett kliv uppåt i den globala superligan, när leveranserna i framtiden ska ske till större enheter i det offentliga Danmark.

Danmark har gjort dygd av verkligheten och ser det ännu som en fördel att underlätta för små och medelstora entreprenörsföretag, som kan slå igenom internationellt. Samtidigt möter de lokala företagen nu en helt ny slags konkurrens.

Ett exempel är Siemens Medical Solutions, en av världens största leverantörer inom health care som kan leverera allt från utrustning för diagnos och behandling till IT-system till sjukhus, specialkliniker och vårdcentraler. De kommande fem åren står Siemens dessutom för leverans av telefonitjänster till Region Skåne och ska bygga upp ett kompetenscenter för ändamålet i regionen.

I och med Region Hovedstaden får den danska delen av Öresundsregionen en ännu större sammanhängande sjukvårdsorganisation. Den största potentialen för effektiviseringar inom vårdsektorn ligger också just i huvudstadsområdet. Det har varit en byråkratisk bromskloss att Öresundsregionens danska del haft två vårdorganisationer, HS och Københavns Amt, tätt på varandra, men ändå helt slutna när det kommit till samarbetsfrågor.

När organisationerna nu samlas i en enhet och dessutom kopplas samman med Nordsjälland och Bornholm finns potential att göra saker mer rationellt också på leverantörssidan, där många aktörer finns just i Öresundsregionen.

Frågan är bara om Medicon Valley-områdets företag kan leverera?

Det finns goda exempel på det, senast Birkerødföretaget Vivolution, som Rapidus skrev om i onsdags. Patient nummer 10.000 har just behandlats med bolagets sårlim på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg under en bypass-operation.

En sammanläggning av sjukhus och specialkliniker i större regioner betyder att exempelvis Vivolution kan skriva större avtal, vilket ökar förmågan att klara sig även i den internationella konkurrensen.

Förutom Region Hovedstaden får Öresundsregionens företag motsvarande möjligheter i nya Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark och Region Själland.

Men det finns, som alltid, både en plus- och en minussida.

Till plussidan kan räknas en ökad professionalisering av de offentliga inköpen inom sjukvårdsområdet och större volym vid varje inköpstillfälle. Till minussidan hör att mindre leverantörer riskerar att tryckas undan av större leverantörer och gå under. Eller så klarar de helt enkelt inte att leverera de mängder som de nya regionerna kommer att kräva – oavsett om de kan konkurrera prismässigt i upphandlingarna, där den större volymen i framtiden kommer att locka till sig fler jättar som Siemens Medical Solutions.

Därför ska Öresundsregionens life science-företag förbereda sig för ökad konkurrens i Danmark och knyta till sig de samarbetspartner som är nödvändiga för att vinna matchen. Då kan Danmarks strukturreform också vara en tillgång för den fortsatta expansionen ut i världen – inte minst för nischföretag som har mycket att vinna på att det finns större kunder redan på hemmamarknaden.

Kort sagt: Den danska strukturreformen, som bland annat innebär en sammanslagning till fem större regionala sjukvårdsenheter, kan inte komma vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.