onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Chefredaktören: Vad är du rädd för, Dario Kriz?

Att driva företag ska inte förväxlas med att leda en demokratisk församling. Den som äger flest aktier har också störst inflytande, vilket är fullt naturligt. Däremot innebär inte det att en dominerande ägare kan strunta i resten av ägargruppen eller välja bort omvärldens granskning. Särskilt viktigt är att det råder öppenhet i noterade bolag.

Därför är det en allvarlig händelse att bolagsstämman i det NGM-noterade Ideonbolaget European Institute of Science (Euris), under ledning av huvudägaren Dario Kriz och hans familj, igår körde ut de medier som kommit för att bevaka stämman. Rapidus hade föranmält att vår reporter Martin Ollhage skulle bevaka stämman, men väl på plats var dörren stängd för journalister. Även Sydsvenskans reporter Johan Wessman kördes ut från stämman.

Intresset för att bevaka stämmorna i noterade bolag är fullt naturligt. Även om alla aktieägare har tillträde är det bara ett fåtal som i praktiken har möjlighet att vara på plats. Det gäller inte minst för bolag av Euris typ, som trots sin begränsade verksamhet har en mycket spridd ägarkrets. Därför borde det vara en självklarhet att visa största möjliga öppenhet.

Även om bolagsstämmorna oftast är välregisserade och ganska trista tillställningar, så saknar det inte betydelse att medier finns på plats. Det visar inte minst Rapidus bevakning av stämman i Euris portföljbolag Genovis, där Dario Kriz ville rösta bort Genovis ordförande Hans Göran Arlock. Hade vi inte varit på plats hade denna information inte blivit känd, eftersom ordföranden blev omvald enligt plan och konflikten självklart inte nämns i stämmokommunikén.

Dario Kriz har bestämt sig för att inte tala med Rapidus längre, efter vår granskning av de märkliga turerna i Euris utförsäljning av röststarka A-aktier i Genovis. Det är naturligtvis hans fria val. Men att stoppa munnen full med kakor för att slippa svara på våra frågor efter Genovis stämma är inte ett seriöst uppträdande av direktören för ett börsnoterat bolag.

I samband med utförsäljningen av Genovis-aktier har Kriz och Euris också visat tveksamheter i sin informationsspridning. Bolaget struntade i att gå ut med den obligatoriska informationen om utfallet av försäljningen, med hänvisning till att det kostade för mycket att skicka ut en release. Först när Rapidus började ställa frågor skickade Dario Kriz ut ett pressmeddelande.

Euris skulle, precis som alla andra noterade bolag, må bra av öppenhet och därmed möjlighet för medierna att bevaka bolaget – för aktieägarnas skull. Allt annat väcker bara misstankar om att ledningen har något att dölja.

För att även i fortsättningen kunna garantera Rapidus läsare bästa möjliga bevakning av Euris har vi i dag köpt en aktiepost i bolaget, vilket garanterar tillgång till bolagsstämmorna i framtiden.

Thomas Frostberg

Chefredaktör och utgivare

Att driva företag ska inte förväxlas med att leda en demokratisk församling. Den som äger flest aktier har också störst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.