Kort sagt: När skånska bolag inom bioteknik, läkemedel och medicinteknik fyller på kassan kommer kapitalet oftast från svenska investerare. Eventuella utländska tillskott har som regel inte rest längre än från ett annat nordiskt land. I Danmark däremot, finns utomnordiska slantar med i åtskilliga emissioner de senaste månaderna.
Varumärket Köpenhamn och större internationellt inslag i danska styrelser och företagsledningar är några förklaringar till skillnaden. Konsekvensen är att skånska företag riskerar sämre internationell växtkraft.
Av Kristian Svensson och Lisa Kirsebom
Bioteknikföretaget Celltrix i Malmö fick under hösten 2004 ett kapitaltillskott på åtta miljoner svenska kronor. En del av pengarna kom från det danska riskkapitalbolaget DTU Innovation, vilket gör Celltrix till ett undantag bland de skånska bolag som fyllt på kassorna under de senaste tolv månaderna. Medicinteknikbolagen SpectraCure och Jolife samt bioteknikföretaget Alligator Bioscience, alla belägna på Ideon i Lund, är några exempel på företag som det senaste året gjort större emissioner än Celltrix, men ändå bara tagit in svenskt kapital.
När det danska bioteknikföretaget LifeCycle Pharma förra veckan offentliggjorde ett tillskott på femton miljoner euro, bestående av bland annat amerikanskt och schweiziskt kapital, var det helt i linje med emissionstrenden i Danmark. Läkemedelsbolagen TopoTarget, med huvudkontor i forskarparken Symbion i Köpenhamn, och 7TM Pharma i Hørsholm samt bioteknikföretaget Evolva Biotech på Symbion har under det senaste året tagit in bland annat amerikanskt, schweiziskt, franskt och japanskt kapital. Och fler exempel finns. I Danmark är bioteknikföretaget LiPlasome Pharma i Köpenhamn ett undantag: vårens tillskott på 45 miljoner danska kronor kom enbart från danska riskkapitalbolag, Incuba Venture och Vecata.
En anledning till skillnaderna i finansiering mellan grannländerna är den storstadsskugga Köpenhamn kastar över Sundet. När en amerikansk eller japansk investerare hör talas om att Skandinavien är bra på life science dyker Köpenhamn eller Stockholm troligen upp i huvudet före både Malmö och Lund.
Riskkapitalister och andra beslutsfattare i Öresundsregionens näringsliv lyfter fram ytterligare några förklaringar:
* Bolagens mognad skiljer sig åt mellan länderna. I Danmark har många bolag varit igång sju till åtta år, visat sig livskraftiga, och är i fas att börja kommersialisera sina idéer. Det lockar investerare från fjärran länder.
* Företagen i Danmark är generellt större, vilket väcker placerarnas intresse i högre grad. Avknoppningar från jättar som Novo-gruppen och NeuroSearch visar att även färska bolag kan ha en ansenlig storlek och uppbackning. Skåne saknar i princip motsvarigheter.
* Danska bolag har oftare styrelsemedlemmar och personer i företagsledningen med ursprung utanför Norden, något som attraherar långväga kapital. De internationella inslagen i styrelserna respektive bland investerarna tenderar att förstärka varandra och kan skapa en positiv spiral.
I ett snävt finansiellt perspektiv ser Skånes brist på utomnordiskt kapital kanske inte ut som ett problem. Så länge företagen får in pengar till att utveckla verksamheten spelar det mindre roll om det är dollar, yen, euro eller helt vanliga svenska kronor. Men kapital och kompetent ledning från mer exotiska platser än Sverige, Danmark, Norge och Finland ger en direktkoppling till utländska marknader och därmed förutsättningar för snabbare internationell tillväxt. Och om utländska investerare bara lockas av företag som redan är relativt stora finns en uppenbar risk för ytterligare snedvridning: de stora växer sig ännu större och fortsätter att sluka framtida kapitaltillskott från utlandet.
När bolag på den danska sidan av Öresund har Köpenhamn som varumärke behöver skånska företag bli bättre på att marknadsföra sig mot världen utanför Norden. Här räcker inte tilltag som Ideondagarna långt, utan det krävs att företagens representanter lämnar den skånska myllan ett tag för att möta den stora världen. Samarbetet mellan den brittiske vetenskaps- och innovationsministern Lord Sainsbury och Medicon Valley Academy är ett spännande projekt där ett uttalat mål är att rekrytera lednings- och styrelsekompetens till skånska småbolag.
Med rätt marknadsföring, internationella nätverk och utomnordisk kompetens på ledande positioner kan skånska företag växa och attrahera långväga finansiärer i större utsträckning. Det skulle balansen i Öresundsregionen må bra av.