Intresset för nanoteknik är stort bland Öresundsregionens företag, och industrin vill ha mer kontakt med akademin. Men små bolag har inte råd att utnyttja samarbetsmöjligheterna.
Det är några av slutsatserna i en helt färsk rapport från Öresundsplattformen Nano Øresund och Danmarks Tekniske Universitet. Författarna har gjort omfattande intervjuer med omkring 30 företag i Sverige och Danmark, bland dem svenska Alfa Laval, Höganäs, Camurus och Obducat, och danska Novo Nordisk, Bioneer, Chempaq och Coloplast.
Forskningsinstitutionerna i Öresundsområdet kompletterar snarare än konkurrerar med varandra, hävdar rapporten. De stora utmaningarna ligger istället i gränslandet mellan akademi och industri.
EU-utbyten och industridoktorander framhålls som exempel på möjligheter som små och medelstora företag inte anser sig ha råd med. Att lära upp en doktorand upplevs dessutom ofta som tidskrävande. Därför föreslår rapporten att industriella post doc-tjänster införs, alltså tidsbegränsade tjänster i företagen för forskare som redan har en doktorsexamen. Detta skulle kunna ge bättre utdelning, genom att en mer erfaren forskare snabbare kan bidra till bolagets utvecklingsarbete. Projektledare Mattias Dinnetz hoppas också på mer öronmärkta pengar, såväl riskkapital som EU-medel och bidrag från forskningsstiftelser, för forskningssamarbeten inom nanoområdet.
Att patentlagstiftningen skiljer så mycket mellan Sverige och Danmark är ett annat stort hinder.
— Svenska forskare skulle kunna frånsäga sig sin patenträtt för att kringgå problemet, men det behöver göras i varje enskilt fall. Vi måste öka medvetandet om det, till exempel genom workshops som Nano Øresund kan arrangera, säger Mattias Dinnetz.
Rapportförfattarna betonar att nanotekniken bör ses som en så kallad enabling technology som kan infogas i forskning av vitt skilda slag. De rekommenderar att regionens näringsliv och politiker försöker identifiera teknikens potential på områden där Öresundsregionen redan är stark. Hit hör bland annat läkemedelsindustri, bioteknik, material- och livsmedelsindustri.