Intresset för det avslutande steget av affärsplanstävlingen Venture Cup Syd är större än någonsin tidigare. I år har 49 färdiga affärsplaner lämnats in, den högsta siffran sedan starten 1999 och en uppgång från 37 bidrag förra året. Normalt har region öst, där Stockholmsområdet ingår, och region väst med Göteborg betydligt fler bidrag än Venture Cup Syd. I årets upplaga har öst 53 bidrag och väst 41.
— Vi ser det här som ett tecken på att affärsklimatet förbättras här nere. Folk börjar inse att det är ett alternativ att satsa på sina egna idéer, säger Malin Berg, projektledare för Venture Cup Syd.
En tydlig trend i årets upplaga av tävlingen är att antalet bidrag som inte har en direkt koppling till något universitet eller högskola ökar. Jämfört med åtta bidrag förra året är det i år 13 i det avslutande steget. Även under steg ett och två har uppgången varit tydlig. Uppmärksamheten kring tidigare vinnare i medierna kan enligt Malin Berg vara en anledning till att Venture Cup fått större genomslag utanför universitetsvärlden.
Deltagare från Malmö högskola och Lunds universitet dominerar tävlingen med 13 respektive 12 affärsplaner. Lund har nästan fördubblat antalet bidrag jämfört med i fjol, medan Malmö backar något. I övrigt kommer enstaka bidrag från högskolorna i Blekinge, Kristianstad, Kalmar och Växjö samt lantbruksuniversitetet i Alnarp.
Branschmässigt präglas Venture Cup som vanligt av affärsplaner inom IT och mjukvara följt av elektronik/hårdvara och hälsa/sjukvård. En ny trend är däremot en kraftig uppgång för designrelaterade bidrag.
Antalet kvinnor som tävlar ökar för varje år, men andelen är fortsatt relativt låg. I år är 27 av 121 deltagare kvinnor. Malin Berg konstaterar att andelen kvinnor sjunker för varje delsteg av tävlingen.
Den 29 april står det klart vilka tio bidrag som är finalister inför den avslutande prisutdelningen, som hålls den 11 maj i samband med Ideondagarna i Lund. Vinnaren får 200.000 kronor.