fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Chemels emission misslyckades – halva beloppet saknas

Lundabolaget Chemel, som står bakom produkten SIRE Biosensor, lyckades inte få in ens hälften av den summa ledningen hoppats på i sin nyligen avslutade nyemission. Av maximalt 4,3 miljoner kronor blev utfallet bara 1,85 miljoner, vilket innebär att emissionen tecknades till 43 procent. Huvudägaren European Institute of Science med drygt en tredjedel av aktierna hade före emissionen garanterat att teckna sig för 200.000 kronor. Emissionskostnaderna beräknas till 340.000 kronor.

— Vi har genom emissionen fått in många mindre aktieägare i bolaget och har nu dessutom kapital som räcker en bit på vägen. Exakt hur länge pengarna räcker är dock svårt att säga, konstaterar VD Margareta Krook.

Emissionen är den fjärde i rad som inte blir fulltecknad. Under 2003 fick bolaget in 4,1 miljoner kronor av maximalt 7,2 miljoner i två separata emissioner och i förra årets emission blev utfallet 1,7 miljoner av förväntade 5 miljoner.

De nya pengarna ska användas till utveckling av ett nytt analysinstrument för automatisk processövervakning inom bland annat bioteknik- och livsmedelsindustrin. Chemels SIRE Biosensor används för att identifiera bland annat glukos, mjölksyra, etanol, väteperoxid och c-vitamin i lösningar.

Lundabolaget Chemel, som står bakom produkten SIRE Biosensor, lyckades inte få in ens hälften av den summa ledningen hoppats på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.