Den europeiska rymdfartsorganisationen ESA har beviljat 250.000 euro till ett projekt som utgör första steget i en plan för att göra Öresundsregionen till ledande aktör inom solklimatforskning. Planen går ut på att forskningen med tiden ska attrahera ytterligare europeiska anslag och därmed bidraga till att skapa högteknologiska arbetstillfällen i regionen.
Solklimatforskning handlar om de naturliga variationerna i den globala uppvärmningen och ska öka förståelsen för klimatförändringar.
Den ansökan som ESA nu har godkänt skickades in från Lundadelen av statliga Institutet för rymdfysik och dess avdelningschef Henrik Lundstedt tillsammans med hans danska kollega Eigil Friis-Christensen vid Danmarks Rumcenter. Tillsammans har de etablerat Öresundsorganisationen Center for Solar Impact.
— ESA vill i första omgången få klarhet i hur långt forskningen har kommit. Det sker genom en omfattande litteraturstudie. Därefter går vi vidare med planering av själva forskningen, förklarar Eigil Friis-Christensen.
— Vi vill gärna visa att vi i Öresundsregionen ligger i frontlinjen och kan marknadsföra regionen på detta område. Vi har redan etablerat en försökskammare, där vi kan simulera olika teorier om solens magnetfält, som styr den kosmiska strålning som träffar jorden och orsakar att luften är jonledande. Vi har byggt på kammaren ett par år och är nu redo att inleda de första experimenten, berättar Eigil Friis-Christensen.
Han menar att med kompetensen i Öresundsregionen och det nya forskningsanslaget finns det nu chans att lyfta fram regionen som ett av världens bästa center inom forskning kring naturliga klimatvariationer.