Kort sagt: Rapidus försök att under fjolåret spöa resten av aktiemarknaden med en renodlad Öresundsportfölj i Börs-SM blev inte riktigt den succé vi räknat med.
Portföljens värde sjönk med drygt åtta procent och placerade oss på plats 3.861 när finalen avgjordes i december. Det är visserligen på övre halvan av listan, men inte tillräckligt bra.
Men skam den som ger sig – nu gör vi ett nytt försök i Börs-SM 2005 med fyra heta teknikbolag från regionen!
Av Martin Ollhage och Thomas Frostberg
Det kunde ha gått ännu värre förra året, med tanke på att inriktningen i en börstävling av naturen blir mer spekulativ än vad som normalt är hälsosamt. Därför upprepar vi inledningsvis vår varudeklaration: Detta är inte en börsanalys med köp- och säljråd. Tvärtom är det ett högst spekulativt tilltag, men med en allvarligt menad avsikt att testa Öresundsvinkeln på börsen.
Resultatet förra året blev både och. Två av aktierna gick faktiskt upp, nämligen Axis med 14 procent och Novozymes med 1,5 procent. Det räckte dock inte för att kompensera en halverad kurs i Active Biotech, som vi till slut bytte ut mot PartnerTech och därigenom lyckades återskapa en del av det förlorade värdet. Den fjärde aktien från start var Precise Biometrics, men vår förhoppning om en snabb uppgång från den extremt låga kursen höll inte. I stället backade aktien nästan 14 procent. (Det vi hoppades på har i stället hänt sedan årsskiftet: Precise har i denna stund gått upp med 99 procent på drygt två månader – och som mest var aktien upp cirka 30 procent enbart i dag!)
I år har vi satsat på fyra Öresundsbolag, som vi hoppas ska ge oss segern och därmed förstapriset på en miljon kronor. De bolag vi har valt är:
* GAMBRO: Försäljningen av dialysklinikerna i USA till konkurrenten DaVita är en återgång till det ur-lundensiska Gambro och bolaget platsar därför i vår portfölj. Renodlingen halverade i ett slag bolaget, men minskade inte potentialen. USA-verksamheten tvingade upp risknivån i Gambro. Om försäljningen slutligen godkänns får företaget tillbaka sin investering i dialysklinikerna med ränta. Dessutom ger försäljningen Gambro ett tillskott i kassan på 20 miljarder kronor och möjlighet till aggressiv expansion av kärnverksamheten.
Kurslyftet sedan affären blev känd har ökat risken på kort sikt och vinsthemtagningarna den senaste månaden har varit logiska. Men i och med klinikförsäljningen har flera frågetecken rätats ut kring bolaget och möjligheterna till förbättrad lönsamhet har ökat. Det bör vara avgörande för kursutvecklingen på sikt samtidigt som bolaget lämnar en stor extrautdelning.
* NOVOZYMES: Bolaget ökade resultatet 2004 med sju procent till 1.081 miljoner danska kronor före skatt, trots negativa valutaeffekter. Omsättningen ökade med fyra procent till sex miljarder, men ökningen var dubbelt så hög i lokala valutor. Bolaget förväntar sig en liknande ökning i år.
Novozymes utvecklar och säljer enzymer till olika branscher, där tvättmedelsindustrin fortfarande är den viktigaste. Det senaste året har tillväxten dock kommit från försäljning av livsmedelsenzymer och foderenzymer, vilket minskar risken för att bolaget kör fast i en mättad marknad för tvättmedelsenzymer. Dessutom är Novozymes allt mer involverat i olika läkemedelsprojekt, som kan ge hög avkastning om de lyckas. Bland annat inleddes nyligen en fas II-studie kring behandling av tarmcancer.
En extra krydda är fortsatta återköp av aktier det kommande året, vilket åtminstone i teorin bör lyfta aktien.
* TELECA: Telekomkonsulten Teleca har en tung utveckling bakom sig, bland annat efter felberäknade uppdrag som sänkt resultatet. Stigande omsättning och en successiv personaltillväxt har inte omsatts i positivt resultat. Marginalerna har stadigt försämrats och även 2004 blev ett förlustår, om än knappt.
Teleca har dock en guldklimp i programvaruföretaget Obigo, som utvecklar en mjukvara för bland annat webbläsning och meddelandehantering i mobiltelefoner. Obigo står än så länge för en liten del av Telecas omsättning, men tillväxten är kraftig och lönsamheten överlägsen övriga delar av företaget. Dessutom växer potentialen när 3G, med stort utbud av avancerade tjänster, slår igenom på allvar. Obigo kan bära långt och frågan är när en avknoppning kommer.
Kursmässigt är Teleca på rätt spår efter en nedgång under merparten av 2004. Helårsrapporten har tagits emot positivt av marknaden, trots att bolaget inte nådde upp till förväntningarna.
* ANOTO: En Öresundsportfölj måste innehålla en Fåhraeus-aktie. I år har vi bytt från Precise Biometrics till Anoto, som utvecklat det patentskyddade systemet med digitalt papper och penna.
Anoto har gång på gång tvingats skjuta fram sina prognoser om positivt kassaflöde, vilket drabbat bolagets trovärdighet. Nu är målet att nå positivt kassaflöde för helåret 2005.
Det finns faktiskt anledning att tro att det är i år vändningen kommer. Bedömningen bygger på den ändrade affärsmodell som genomfördes förra året, men som aktiemarknaden inte tagit till sig ännu. I stället för försäljning av enskilda pennor och block med Anotopapper är huvudspåret nu en abonnemangsform för affärsinriktade lösningar. Det innebär mindre svängningar i försäljningen. Även om intäkterna från nya användare blir lägre inledningsvis tickar de in långsiktigt och byggs fortlöpande på med intäkter från nya kunder. Samtidigt ökar marginalerna, eftersom licensintäkter successivt utgör en allt större del av omsättningen.