Teknikbolaget CytoTrack i Lyngby, norr om Köpenhamn, planerar att ta in åtta miljoner danska kronor under våren för att utveckla och marknadsföra sin teknik för celldetektion. Bolaget genomför just nu en egen marknadsundersökning och ska inleda diskussioner med potentiella investerare. Dessutom söker man sin första VD.
CytoTrack arbetar med en metod som beskrivs som ett mellanting mellan dagens dominerande tekniker för celldetektion; flödescytometri och scanning med lasermikroskop. Användningsområdet är så kallad rare event detection; detektion av ett fåtal avvikelser i en samling celler. Företaget fokuserar inledningsvis på cancersjukdomar, främst leukemi, där man efter behandling måste avgöra om levande cancerceller finns kvar i kroppen. Ett mycket litet antal celler räcker för att sjukdomen ska bryta ut igen.
CytoTrack märker cellerna i det prov som ska undersökas och fäster dem på en CD-skiva. När skivan roterar scannas ytan med en laser som noterar om levande cancerceller finns kvar bland de döda. Avvikelsernas placering på skivan registreras så att de kan undersökas manuellt med mikroskop. Tekniken kan i dag skilja ut en cell bland tio miljoner andra, men målet är att dubbla den noggrannheten. Processen tar enligt företaget några minuter, till skillnad från timmar eller dagar med existerande teknik.
Bolaget grundades förra året med såddkapital från Symbion Capital I, för att kommersialisera den patentsökta tekniken som tagits fram av ingenjörsföretaget 2C i Lyngby. Styrelseordförande är Sten Verland, ägare till riskkapitalbolaget Biolink Capital och ordförande i bland annat stamcellsföretaget StemCare. CytoTrack har tre anställda, en siffra som kan fördubblas om det önskade kapitalet kommer in. Kassan räcker fram till sommaren.