Lundabolaget Novosense i företagsinkubatorn Ideon Innovation har inom någon månad en första prototyp klar av sitt EKG-plåster, som genom en egenutvecklad mätteknik ska utmana traditionellt EKG. I samband med att prototypen blir färdig inleds studier på universitetssjukhuset i Lund där fördelar och brister med plåstret ska fastställas. Företaget har patentsökt tre olika mätprinciper som samtliga ska testas.
Studierna genomförs under några veckor och vid ett positivt utfall blir företagets stora uppgift därefter att ta in riskkapital till produktutvecklingen. Novosense gör bedömningen att bolaget behöver 20 miljoner kronor under en tvåårsperiod innan man kan ha en färdig produkt.
— Intresset för vår produkt är stort och marknaden enorm om vi lyckas slå igenom. Men eftersom det handlar om avancerad teknik vill investerare och riskkapitalister först se tekniska bevis på att det fungerar. Därför är utfallet av testerna i Lund väldigt viktigt, säger VD Tommy Skoog.
Företaget har utvecklat ett engångsplåster med en sändare och mätelektronik som registrerar EKG. Vid traditionellt EKG behövs utöver mätpunkterna också en referenspunkt på kroppen, men genom en egenutvecklad mätteknik och signalbehandling ska Novosenses plåster i bästa fall kunna ge ett tillförlitligt resultat utan referenspunkt. Dessutom räcker det i många fall med bara en mätpunkt för EKG-plåstret. De förväntade fördelarna är lägre kostnader för sjukhusen och att patienterna slipper sladdar.