Kort sagt: Nästa vecka blir satsningen på Ørestad som en hotspot för IT-världen komplett. Då inviger videnskabsminister Helge Sander Danmarks nya IT-væksthus högst upp i IT-universitetets nybyggda lokaler.
IT-væksthuset kommer också att rymma Crossroads Copenhagen, en nätverksorganisation kring medier och kommunikationsteknik där universitet, näringsliv och offentliga institutioner möts.
Satsningen på IT-væksthuset är också det första allvarligt menade försöket att faktiskt åstadkomma något konkret på tvärs av Öresund. De satsningar som hittills gjorts har snarare avslöjat hur lite som hänt i försöken att väva ihop Öresundsregionen till ett samlat IT-kluster.
Av Thomas Frostberg
I en intervju med Rapidus i april 2003 uttryckte telekomveteranen Kaj Juul-Pedersen, i egenskap av nybliven ordförande för Crossroads Copenhagen, sin vilja att utvidga organisationens nätverk till att också omfatta Lunds universitet, Malmö högskola, forskningsbyn Ideon och högteknologiska företag i Skåne. Sedan dess har inte mycket hänt.
Inget ont om Crossroads som organisation, de tillhör ett av de bättre initiativen på området där den akademiska världen ska paras ihop med näringsliv och offentliga institutioner. I stället är det bara ytterligare ett bevis på den svårgenomträngliga barriär – informationsbarriären – som går mitt i Öresund och fortfarande gör det oändligt mycket svårare att etablera nätverk på tvärs av Sundet än inom Danmark respektive Skåne.
Det är lika illa ställt från skånsk horisont, senast bevisat på 3GSM-mässan i Cannes tidigare i februari. Där uppträdde Postion Skåne ensamma för att sälja Skåne som telekomkluster för utländska företagsetableringar. Köpenhamn och samarbetspartnern Copenhagen Capacity hade man lämnat hemma, eftersom det inte finns något på telekomområdet att sälja i Köpenhamn. I bakgrunden ligger ett haveri för det marknadsföringssamarbete som gått under namnet Øresund IT (inte att förväxla med Øresund IT Academy). Nu kör vi vårt eget race är den nya skånska linjen.
Förhoppningen har länge varit att Ørestad skulle erbjuda en frizon där köpenhamnare och skåningar kunde mötas på halva vägen, på mer neutral mark. Men än så länge har alltså ganska lite hänt, rent konkret. Nu öppnar sig dock en helt ny möjlighet i och med IT-væksthuset och dess nära samarbete med både Crossroads Copenhagen och IT-universitetet.
I styrelsen för IT-væksthuset sitter nämligen Teknikbrostiftelsens VD Sven-Thore Holm från Lund och i ett rådgivande organ tar cheferna för Ideon och Malmö Incubator – Hans Möller och Anders Sjöstedt – plats tillsammans med Peter Höjerback från Øresund IT Academy.
IT-væksthuset körs i regi av forskningsparken Symbion, Alexandra Instituttet, Innovation Lab Katrinebjerg och Forskerpark Aarhus. Symbions direktör Christina Hvid blir också direktör för IT-væksthuset. Hennes uttalade ambition är att även locka svenska bolag till IT-miljön i Ørestad.
Med de skånska ambassadörerna i styrelse och advisory board finns chansen att faktiskt lyckas, särskilt som Ørestad med sin satsning på användarstyrd utveckling av nya mobila tjänster i skarp miljö är högintressant även för skånska bolag. Inriktningen på Crossroads Copenhagen är konkreta utvecklingsprojekt i ett living lab, inte en teknisk testmiljö. Där kan olika tjänster och produkter testas mot redan existerande teknik inom en koncentrerad geografisk yta som utgörs av Ørestad Nord. Partner i Crossroads-nätverket är bland andra Nokia Danmark, TDC, Danmarks Radio, Dagbladet Børsen, Københavns kommune, Det humanistiske fakultet vid Köpenhamns universitet och Handelshøjskolen.
För att uppnå ett äkta Öresundsinslag i arbetet krävs dock, något absurt, att dessa kommunikationsinriktade företag, nätverksorganisationer och universitet övervinner den viktiga informationsbarriären.
Annars kommer det bara att bli till ännu ett gränsöverskridande samarbetsorgan för en Öresundselit om något hundratal personer, utan verklig effekt på utvecklingen i regionen.