torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmös jantesyndrom har kört America’s Cup på grund

Ursäkta ett politiskt inkorrekt påstående dessa dagar, MEN: Det är en alldeles fantastisk händelse att Malmö i sommar får stå värd för en kvaltävling i America’s Cup. På sant malmöitiskt vis ska dock varje försök att utmärka sig genast tryckas ner, enligt den lokala jantestämning som råder.

De 40 miljoner kronor som satsas av Malmö stad och Region Skåne är trots allt en liten summa jämfört med vad som årligen spenderas av offentliga medel på diverse meningslösa aktiviteter.

Den som ändå tror att hela arrangemanget är fejk bör fundera på varför mediekungen Jan Stenbecks son Hugo i så fall lagt kraft på att få tävlingen till Öresund – och varför han personligen besökte Malmö för två veckor sedan för att inspektera det tänkta tävlingsområdet.

Av Thomas Frostberg

En resumé, för dig som inte orkat följa med i alla turerna:

Den kända seglingstävlingen America’s Cup avgörs 2007 i Valencia, där schweiziska Alinghi ska försvara titeln mot ett tiotal utmanare. Vägen dit går via 13 deltävlingar som både är obligatoriska och poänggivande. (Det har påståtts att så inte är fallet, men ett snabbt samtal till arrangörsbolaget bekräftar uppgiften om poäng i deltävlingarna.) Malmö står i månadsskiftet augusti/september värd för två av dessa kvaltävlingar, ett arrangemang som i bästa fall kan locka upp till 200.000 besökare, inklusive en hord av journalister.

För allt detta har Malmö stad och Region Skåne förbundit sig att satsa omkring 40 miljoner kronor, plus ytterligare 15 miljoner i tidigarelagda investeringar i Malmös hamnområde. Region Skåne har beslutat att deras andel av kostnaden ska tas från marknadsbolaget Position Skåne – och det är här cirkusen sätter igång.

Position Skåne saknar i praktiken medel för satsningen och regionen tänker inte ge några extra anslag. För att ytterligare förvärra läget beslutas att Position Skåne ska vara den organisation som driver arbetet med America’s Cup, trots att bolaget varken har kompetens som arrangörsorganisation eller nödvändiga personalresurser. Sprickor avslöjas i den politiska enigheten och kulminerar i en debatt om jäviga politiker som sitter på flera stolar. Tre ledande socialdemokrater med Malmös ”borgmästare” Ilmar Reepalu i spetsen avgår ur Position Skånes styrelse.

Ursäkta, men vad är det för fel på Malmö?

Jag är inte särskilt intresserad av segling som sport, begriper den ännu mindre. Men en sak förstår jag: America’s Cup är en resande cirkus i marknadsföring, profilering och positionering. Det främsta beviset på detta är än så länge att Hugo Stenbeck, som ärvt sin fars intresse för America’s Cup, personligen engagerat sig i arbetet med att få en deltävling till Öresund. Han har inför arrangörsbolaget rekommenderat Malmö som tävlingsort, men också besökt Malmö i hemlighet för två veckor sedan. I planerna ligger att Stenbeckssfärens team Victory Challenge ska ställa upp på nytt i America’s Cup.

Kort sagt är deltävlingen i America’s Cup ett unikt tillfälle för Malmö att på allvar tvätta bort stadens gamla ”tråkstämpel” – förutsatt att tillfället utnyttjas rätt. Just nu leder allting i stället mot ännu en ”Malmöskandal” där mediespiralen snurrar allt snabbare i negativ riktning.

Det är inte arrangemanget eller miljonsatsningen som är problemet, utan ett antal misstag som begåtts på vägen. Här ligger också lösningarna, om America’s Cup i Malmö ska bli en succé.

* I stället för att hålla ihop laget var några enskilda politiker tvungna att ta chansen till personlig profilering och öppnade därmed för kritik av hela arrangemanget. De politiska bråken har redan skrämt bort både företag och skattebetalare. Ska tävlingen bli den marknadsföringsframgång som det finns potential för krävs en ny enighet och full fart framåt. Tiden är knapp!

* Position Skåne har fått ett uppdrag som organisationen inte kan reda ut, i dubbel bemärkelse. Om bolaget ska finansiera satsningen måste majoritetsägaren Region Skåne skjuta till nya pengar. Annars går det ut över just den profilering som America’s Cup ger möjlighet till, när marknadsbolagets kassa i stället måste satsas på fysiska anläggningar till tävlingen. Dessutom är Position Skåne ett marknadsföringsbolag, inte ett eventföretag. De har inte den kompetens som krävs för genomförandet av kvaltävlingarna. Tillsätt i stället en arrangemangskommitté med de kompetenser som krävs. Ska arbetet nödvändigtvis ske inom Position Skåne bör det läggas i ett separat dotterbolag, så att både ekonomi och ansvar tydligt skiljs från det vanliga arbetet.

* Slutligen, se till att någon tar ansvar för det oerhört viktiga informationsarbetet. Hittills har historien tillåtits sippra ut i småbitar, vilket varit katastrofalt. Inte ens när avtalet med America’s Cup Management undertecknades kallades det till presskonferens. I stället har sekretessen kring avtalet blivit ytterligare en skandal i skandalen, trots att en hyfsat begåvad informatör på 30 sekunder hade kunnat förklara att sekretessen beror på att det finns en klausul om detta i avtalet. (Även det går att få bekräftat från arrangörsbolaget genom ett enkelt samtal.) Dessutom skulle ett offentliggörande av avtalet försvåra och fördyra upphandlingen av tjänster till arrangemanget, eftersom budgeten framgår av avtalets bilagor.

Det malmöitiska jantesyndromet har kört America’s Cup på grund. Nu är det dags att baxa loss skutan – tillfället kommer inte tillbaka!

Vad tycker du? Debattera Rapidus snabbanalyser – skicka ett inlägg till debatt@rapidus.se

Ursäkta ett politiskt inkorrekt påstående dessa dagar, MEN: Det är en alldeles fantastisk händelse att Malmö i sommar får stå […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.