Forskningsföretaget BioImage i Søborg nordväst om Köpenhamn avbryter sin läkemedelsutveckling. Som en konsekvens får knappt 10 av de 40 anställda sluta och bolaget lägger ner hela kemiavdelningen. De minskade kostnaderna ökar chansen till ett positivt kassaflöde för bolaget 2005.
Det senaste året har BioImage tecknat flera avtal med några av världens största läkemedelsfirmor, bland andra Merck och Organon, om användning av bolagets teknik Redistribution. Utlicensiering av den egna tekniken har alltså gått bra, men att finna en partner för preklinisk läkemedelsutveckling har gått sämre. Längst har BioImage kommit med en ny klass cancerläkemedel, där man har genomfört djurstudier. Företaget bedömer nu att kostnaderna blir för höga för att driva projektet vidare, och överväger att sälja det i sin helhet.
— Vi har bestämt oss för att göra det bästa möjliga av situationen och satsa på det vi är bra på; teknologin. Vi ser en ljus framtid i att utveckla lösningar för big pharma, säger VD Patrik Dahlén.
Nu siktar BioImage på ökad utlicensiering och försäljning av tjänster. Arbetet med kundkontakter stärks genom en utvidgning av affärsutvecklingsavdelningen från en till tre personer. I USA har en person nyligen anställts och i Danmark ska en av företagets forskningschefer successivt gå över till en heltidstjänst som affärsutvecklare.
BioImage knoppades 1999 av från Novo Nordisk och har sedan dess utvecklat bildtekniken Redistribution som visualiserar skeenden i cellen, så kallad pathway screening. Tekniken kan användas för utveckling av en ny typ av läkemedel som ska påverka proteiners förflyttning inuti celler. De flesta av dagens läkemedel riktar sig istället mot receptorer på cellytan.