Ideonföretaget QlikTech har utsetts till Årets Rapidusföretag 2004. Priset delades ut vid Rapidus femårskalas nu ikväll, dit över 150 personer hade kommit för att fira födelsedagsbarnet och årets pristagare. Nytt för i år är priset till Årets Rapidusrookie, som delas ut i samarbete med Nationalencyklopedin. Vinnare av det första rookiepriset är Mikael Kretz och Petros Tsakiris, grundare av IT-konsultbolaget Create i Lund.
QlikTech får utmärkelsen Årets Rapidusföretag för ett innovativt företagsbygge, baserat på föredömlig strategi kring ledning och finansiering, som lagt grunden till ett framgångsexempel på väg att erövra världsmarknaden.
QlikTech har utvecklat mjukvaran QlikView som sammanställer information från många olika datakällor och presenterar materialet utan att det behöver byggas särskilda datalager. Användningsområdet är bland annat för framställning av rapporter och analyser ur företags olika kund- och ekonomisystem. Tekniken är patentsökt och har under det senaste året lockat två internationella investerare att satsa över 80 miljoner svenska kronor i bolaget. Bland övriga större ägare finns Industrifonden, familjen Nilsson/Dahlberg (Crafoordsfären) samt bolagets grundare Björn Berg och Staffan Gestrelius.
— QlikTech väljer sina egna vägar och har lyckats flyga in under fiendens radar genom att betjäna medelstora företag på marknaden för beslutsstöd och business intelligence. Nu står bolaget väl rustat för ytterligare snabb och betydande tillväxt, säger juryledamoten Björn H. Lindbäck, till vardags strategirådgivare i egna firman XLNS Consulting Group.
Priset, ett av Thomas Drejare specialdesignat fat i stengods, togs emot av QlikTechs informationschef Pelle Rosell och företagets nyrekryterade Vice President marketing, Anthony Deighton, som kommer att ha USA som sin bas.
Rapidusjuryn består förutom av Björn H. Lindbäck, även av kommunikationskonsulten Inger Larsson, Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Thomas Frostberg (juryns ordförande).
Som vanligt valde juryn att även lyfta fram några bolag som var nära prispallen, för att visa på mängden innovativa bolag i Öresundsregionens näringsliv, bland annat Vivolution i Birkerød, som tillverkar sårlim av patientens eget blod. Ett annat bolag som fastnat i juryns minne är Ideonbolaget Exensor, som utvecklat ett sensorsystem för att med hjälp av ljud och vibrationer identifiera passerande fordon.
Årets Rapidusrookie är en ny utmärkelse till en yngre entreprenör. Priset delas ut i samarbete med Nationalencyklopedin och vinnaren utses av Rapidus redaktion.
— Vi jobbar med kunskapsfrågor och därför passar det bra att samarbeta med Rapidus, som dagligen bevakar kunskapsföretag och personerna bakom dessa, säger Nationalencyklopedins VD Anders Dahl.
Årets rookies – Mikael Kretz och Petros Tsakiris – får utmärkelsen för att från grunden och utan extern finansiering i en pressad marknadssituation ha lyckats skapa ett både snabbväxande och lönsamt bolag, som nu slåss med de stora konkurrenterna om uppdragen.
De hoppade av sina jobb på Cap Gemini i mitten av år 2000 för att starta det egna IT-konsultbolaget Create. Bolaget har sedan dess vuxit till en omsättning på drygt 18 miljoner och visar god vinst. Under hösten har Create gått samman med Malmöbolaget Multicom och den nya koncernen närmar sig nu 100 anställda.
Själva priset är en glasskulptur av konstnären Bertil Vallien i serien Brains.
Segern vann de i konkurrens med nio andra lovande entreprenörer: Anders Dellson på Mitrionics, Ola Forsström-Olsson på Ludesi, Ian Laquian på Virogates, Tune Marschall på Poalis, Rickard Hansson på Mindroute, Anders Davidsson på Sova, Sarah Fredriksson på Genovis, Lisa Henningsson på W och Pierre Elzouki på Scalado.