Kort sagt: När Rapidus drog igång nyhetsverksamheten för fem år sedan var greppet med snabbanalyser ett påhitt från den Wifstrandska hjärnan och något av en chanstagning.
Med facit i hand har de visat sig vara en lika viktig del av Rapiduskonceptet som våra snabba nyheter. Näringslivet i Öresundsregionen behöver inte bara dagsfärsk information om vem som gör affärer med vem, utan även en kommenterande och analyserande röst med regionalt fokus.
Sedan starten har vi publicerat cirka 200 snabbanalyser och slutsatserna är många gånger lika aktuella i dag. Därför bjuder vi idag på en snabbresumé av några centrala teman från de fem åren.
Av Thomas Frostberg
* JAKTEN PÅ DEN INTELLIGENTA SÄLJAREN
Att sälja eller tro att man säljer, det är den kritiska frågan.
Den nya ekonomins struktur har absolut inte förfinats vad gäller det så viktiga, men ofta så lågstatuspräglade säljaryrket. Men det går inte att tjäna pengar på aldrig så intelligenta produkter om man inte kan kommunicera sin idé och kan skapa relationer som ger avslut och intäkter.
Framtiden hör den intelligenta säljaren till. Intelligent Säljande borde ersätta det pretentiösa Customer Relationship Management, och kännetecknas av att det sköts av en person som
a) kan produkten eller tjänsten utan och innan
b) kan tydliggöra de övergripande värden som är förknippade med produkten eller tjänsten, alltså med sinne för marknadsföring
c) kan hantera sociala relationer så att de vid kanske inte första, men märk väl andra, tredje eller fjärde kontakten ger resultat.
(Publicerad 9 mars 2001)
* BEHOVET AV EN STARK ÖRESUNDSPROFIL…
Förr hette de Svanholm, Cavalli-Björkman eller Andersson. Nu, när de gamla profilerna inte längre spelar samma roll skriker medierna, den aktiesparande (svenska) allmänheten, det sent förnyade danska näringslivet och den allmänna debatten efter en eller två nya, skarpa, tydliga profiler som personifierar inte bara sina företag utan även näringslivet generellt i Öresundsregionen.
Men vem är det som profilerar, som står fram, som tar rollen av vidsynt opinionsbildare i den nya ekonomin i Danmark och Skåne? I Danmark är det ett enda namn man associerar till. Bara 2M Invests dynamiske Michael Mathiesen kan komma i fråga. Han är i stort ensam i den bacon-, öl- och vindkraftfixerade näringslivskulturen att komma igenom med sina offensiva idéer och formulerade visioner.
I Skåne finns fler alternativ – Jonas Birgersson, Bosse Håkansson, Christer Fåhraeus, Gertrud Bohlin, Mikael Karlsson – men ingen som står fram som det nya näringslivets PR-makare nummer ett.
Dan Olofsson, Sigmas grundare och huvudägare, leder en snabbt växande koncern med en stabilitet så stor att man till och med stått emot IT-raset på börsen. Olofsson är den mest framgångsrike företagaren Malmö fått fram på åratal. Snart blir även företagets fasad ett välkänt märke på Malmös karta.
Rapidus slutsats blir alltså: Mathiesen och Olofsson, och gärna Fåhraeus. Utan profiler, ingen image är tyvärr en sanning Öresund måste acceptera. Politikerna, universiteten, medierna, aktiemarknaden, de regionala organisationerna är några av dem som behöver dem.
(Publicerad 7 juli 2000)
* …OCH IT-HJÄLTARNAS ÅTERKOMST
Michael Mathiesen, Jan G. Nilsson, Jonas Birgersson – listan med namn som fått personifiera IT-branschens uppgång och fall kan göras betydligt längre. Nu laddar många av de gamla stjärnorna för sin återkomst. Men något har hänt längs vägen. Förberedelserna sker nämligen i huvudsak i det tysta.
Det är inte bara verkligheten kring riskkapitalmarknaden och börsen som ändrats, även entreprenörernas sätt att kommunicera är annorlunda. Läxan är, precis som i fallet med riskkapitalet, att man ska ha kommit en bit på vägen innan det är dags att börja snacka och be om pengar.
Frågan är bara hur länge den nya blygsamheten varar.
Trots allt tal om lärdomar från IT-boomen finns det alltid plats för nya hyper. Det intressanta blir att se hur de gamla frontfigurerna agerar utifrån sina tidigare erfarenheter.
(Publicerad 13 december 2002)
* IDÉN OM EN ÖRESUNDSOMBUDSMAN
Förslaget att slå samman informationstjänsten Øresunddirekt med marknadsföringsbolaget Øresund Network är helt riktigt, men inte tillräckligt. Öresundsregionens främsta problem är inte brist på resurser för informationsarbete, utan att uppgiften i dag är spridd på för många händer. Vad som behövs är en samlad organisation under stark ledning – en Öresundsombudsman.
Det finns ingen anledning att skvätta pengar åt många olika håll. I stället är det dags att skapa en så kallad one-stop-shop för Öresundsfrågor som många talat om, men ingen hittills lyckats åstadkomma. Det skulle underlätta för medborgare som söker svar om skatter och socialförsäkringar för pendlare, liksom för företag som ska anställa personal från andra sidan eller etablera dotterbolag på tvärs över Öresund.
Behovet av samordning är dock bara ena halvan av problemet/lösningen. Öresundsregionen behöver en person som kan föra regionens talan gentemot regeringarna, de spridda departementstjänstemännen, riksdagen/folketinget och chefer för de myndigheter som trilskas i gränsfrågor.
En Öresundsombudsman med myndighetsstatus skulle både personifiera den samlade informationscentralen gentemot medborgarna och samtidigt kunna agera kraftfullt på politisk nivå för att röja undan den mängd hinder som fortfarande återstår.
(Publicerad 2 maj 2003)
Slutligen kan vi konstatera att integrationsbarriärer som Öresundsbrons märkliga taxor, bankernas höga överföringsavgifter och telebolagens prispolitik över Öresund är de ämnen som varit flitigast återkommande i Rapidus snabbanalyser under åren. Dessa ämnen är fortfarande aktuella och vi kommer tillbaka till dem under året – vilket bevisar att mycket fortfarande återstår att göra i integrationsfrågorna.
Följ med oss in i ett spännande 2005!
Samtliga refererade snabbanalyser går att läsa i sin helhet på Rapidus hemsida.