Medicinföretaget ViroGates i Köpenhamn får 375.000 euro, närmare 3 miljoner danska kronor, från EU:s avdelning för fattigdomsrelaterade sjukdomar. Pengarna ska bekosta en två år lång klinisk studie i Guinea Bissau, med målet att ta reda på hur halten av molekylen suPAR varierar i kroppen vid behandling av tuberkulos. Studien startar i januari.
ViroGates verksamhet bygger på tester av suPAR-halten, som har ett samband med flera infektionssjukdomar. Företagets första produkt på marknaden är analysutrustningen SuPARnostic, som används på HIV-smittade för att avgöra när det är dags att sätta in behandling. Ett test för tuberkulospatienter står näst i tur. Det skulle i så fall användas efter att behandlingen påbörjats, för att utvärdera om läkemedlet får avsedd effekt – något som normalt inte testas förrän efter ett halvår.
Kommissionen fick in 81 ansökningar inom just det här området, varav 21 beviljades pengar. ViroGates projekt är dock ett av få som fick hela det sökta beloppet.
ViroGates har huvudkontor i Köpenhamn och dotterbolag i Sydafrika. VD är Ian Laquian, styrelseordförande Jørgen Thorball. Största ägare är grundaren Jesper Eugen-Olsen, Jørgen Thorball och Peter Benson, partner i Vækstfonden. ViroGates har även fått pengar från BioVision, DTU Innovation och Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene.