Kort sagt: Det kom som en total överraskning för de flesta, även i hans eget nätverk, att Semmy Rülf blir ny VD för marknadsbolaget Position Skåne. Mycket talar för att han är rätt man på posten, men det blir inte en alldeles enkel uppgift.
Ett antal strategiska utmaningar väntar honom. Som instuderingshjälp till det nya jobbet presenterar Rapidus en åtgärdslista, som han måste ta itu med omgående.
Av Thomas Frostberg
Semmy Rülfs långa erfarenhet som företagsledare kommer väl till pass när han som VD för Position Skåne ska få fler internationella företag att etablera sig i Skåne. Han vet vilka faktorer som verkligen avgör ett etableringsbeslut och vilken slags lull-lull som genomskådas direkt av rutinerade beslutsfattare i näringslivet.
Därför är rekryteringen av Rülf en tydlig förstärkning av den investeringsfrämjande delen av Position Skåne. Här ligger samtidigt den första utmaningen, att få en bättre och effektivare struktur på det arbetet. Organisationen vill mer och satsar bredare än man egentligen har resurser till i dag. Därför krävs en medveten fokusering samtidigt som det blir nödvändigt att se över om alla medarbetare har den kompetens som krävs. Det kan kompetensutvecklas en hel del, vittnar en person med god insyn i verksamheten. Dessutom är förankringen på hemmaplan dålig, på grund av ett undermåligt informationsarbete från investeringssidan i Position Skåne. Även här krävs en rejäl insats.
Den andra utmaningen ligger på turistsidan, som gärna hamnar i skuggan av investeringsverksamheten. När Position Skåne bildades i januari förra året var det med en uttalad vision att slå samman investeringsverksamheten och turistfrågorna i Skåne. De två ursprungliga personalgrupperna skulle nu arbeta gränsöverskridande och det var till och med tabu att tala om investeringshandläggare och turisthandläggare. Alla skulle ha multikompetens. Så har det inte blivit. Uppdelningen består och den ena halvan vet fortfarande förvånansvärt lite om vad den andra gör eller hur de arbetar. Alltså måste Semmy Rülf antingen lägga fast en strategi för hur fusionen av turism och näringsliv ska förverkligas – eller öppet erkänna och få med sig styrelsen på att visionen aldrig blir verklighet. Då krävs i stället en annan handlingsplan för bolaget.
Den tredje utmaningen gäller relationen till Danmark. Position Skåne och Köpenhamns marknadsbolag på näringslivssidan, Copenhagen Capacity, har bestämt sig för en relationsform av typen samarbetsinriktad konkurrens. Det är kanske den enda möjliga kompromissen, men innebär en mycket svår balansgång. Båda organisationerna har intresse av att samarbeta för att få företagsetableringar till Öresundsregionen, men har också sina respektive uppdragsgivare att ta hänsyn till. De vill se etableringarna hamna på rätt sida av Öresund. I praktiken innebär det ständiga avvägningar om när andra sidan ska informeras eller inte. Rapidus har inte lösningen, men här behövs ett bättre och mer förtroendefullt samarbete än det som finns i dag.
Den fjärde utmaningen gäller relationerna till Stockholm. I alla officiella sammanhang lovordar Invest in Sweden Agency Öresundsregionen som etableringsområde, men när det kommer till praktisk handling finns det många som vittnar om hur ISA har ett Stockholmsperspektiv. Den ofta förnekade konkurrensen mellan Stockholm och Öresund existerar i allra högsta grad, underblåst av att Öresund klarat sig bättre än Stockholm genom de senaste krisåren. Umgänget kommer sannolikt att förbättras när konjunkturen nu vänt upp i Stockholmsregionen. Men fortfarande snart fem år efter broinvigningen återstår en pedagogisk uppgift av gigantiska mått: att förklara varför utvecklingen i Öresundsregionen även är viktig för Stockholm och Sverige i stort.
Grattis Semmy – och lycka till!