onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rapidus rankar: De väger tyngst inom skånsk forskning

Kort sagt: När tidningen Ny Teknik nyligen rankade de 50 mäktigaste i Forskarsverige kom första – och enda – skåning på 47:e plats.

Det är lätt att skylla Ny Teknik för bristande research, men det säger också något om hur dåligt profilerad skånsk forskning är.

Därför publicerar Rapidus i dag en egen ”maktlista” över personer med stort inflytande på skånsk forskning, både i den akademiska världen och i näringslivet.

Av Lisa Kirsebom och Thomas Frostberg

Ny Tekniks ranking av inflytelserika personer inom teknisk och naturvetenskaplig forskning bygger på följande kriterier: prestige, ekonomisk makt, aktualitet, politisk makt, förmåga att få fram resultat och att kommersialisera dem, inflytande över opinionen samt framtidspotential.

Den enda skåningen på listan är nanoforskaren och professorn Lars Samuelson i Lund. Han kommer fyra från slutet. Medan rektorn för Linköpings universitet, Mille Millnert, hamnar på 27:e plats finns Lunds universitets rektor Göran Bexell inte med alls. Inte heller någon annan av de personer som styr över forskningsmedlens fördelning i Skåne.

Ny Tekniks redaktion är vanligtvis känd för sin noggranna research, men här avslöjas uppenbara brister. I stället för att hänga läpp ger Rapidus sitt bidrag med tunga namn som mer än väl hade platsat på Sverigelistan.

Varsågod – här är Skånes tyngsta makthavare inom forskningen:

* Sten Eirik Jacobsen.

Professor i stamcellsbiologi och föreståndare för Stamcellscentrum i Lund. Har fått 100 miljoner för att bygga upp det strategiska forskningscentret i stamcellsbiologi och cellterapi. Väckte i våras uppmärksamhet när han hävdade att det saknas bevis för att stamceller från vuxna kan bilda organ. Detta rycker undan basen för ett antal stora internationella studier.

(Stamscellsforskningen i Lund var det som näringsminister Thomas Östros omedelbart nämnde, när han kommenterade Ny Tekniks lista på Rapidus frukostmöte i onsdags. Själv kom Östros etta, en placering han delar med nye forskningsministern Leif Pagrotsky.)

* Peter James.

Professor i proteinteknologi med ansvar för Swegenes proteomikplattform i Lund. En topprekrytering med bakgrund i Storbritannien, Schweiz och USA. Har suttit i styrgruppen för Human Proteome Organisation och sitter numera i deras utbildnings- och träningskommitté. En av de bäst betalda forskarna i Lund.

* Eva Engquist.

Ny vice rektor på Malmö högskola – ja, ni läste rätt. Det blev klart igår att Engquist lämnar posten som innovationsdirektör i Malmö stad den 1 mars. Engquist har en bakgrund vid Uppsala universitet, där hon ledde skapandet av Uppsala Science Park. Har också varit VD för Teknopol i Lund och får nu ansvar för Malmö högskolas kontakter med näringslivet, bland annat frågan om etablering av ett eget holdingbolag i Malmö.

* Per Belfrage.

Professor i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund och skapare av BMC (Biomedicinskt centrum, inte Belfrage Memorial Centre, som vissa tror att förkortningen står för). Ordförande i Swegene, ett Wallenbergfinansierat konsortium som omfattar Lunds universitet, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Swegene stöder svensk forskning i funktionsgenomik, det genetiska samspelet i en cell eller organism, genom högteknologiska resurscentra för naturvetare, medicinare och teknologer. Ordförande i Medicon Valley Academy.

* Göran Bexell.

Rektor för Lunds universitet, Sveriges största enhet för forskning och högre utbildning. Förfogar över ca tre miljarder kronor till forskning och forskarutbildning. Är dessutom drivande i universitetets arbete med att öka kommersialiseringen av forskningsresultaten.

* Sven-Thore Holm.

VD för Teknikbrostiftelsen och Lunds ”grand old man” när det gäller att finansiera avknoppningar från universitetet och kunskapsöverföring till näringslivet. Stiftelsen hade fram till årsskiftet satsat 293 miljoner kronor på forskningsprojekt som knoppas av till företag. En kontroversiell herre i vissa läger, vilket periodvis har hämmat samarbetet med delar av universitetet.

* Ulla Brockenhuus-Schack och Trine Winterø.

Ledningen för Danmarks nya Iværksætterfond med 300 miljoner danska kronor till nya investeringar i unga, innovativa bolag. Upp till 25 procent av kassan får användas till investeringar i Sydsverige, vilket gör fonden till en av de stora riskkapitalaktörerna även i Skåne.

* Jan Nilsson.

Professor som forskar kring åderförkalkning vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Dessutom dekan för medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Försöker i samarbete med BioInvent ta fram ett antikroppsbaserat läkemedel mot åderförkalkning.

* Mats Lindoff.

Teknisk direktör på Sony Ericsson globalt. Har hjärtat i Lund och bakgrund på så väl storföretag (Ericsson) som entreprenörsbolag (C Technologies). Sitter i styrelsen för Lunds universitets holdingbolag LUAB. Sony Ericsson sponsrar ett forskningsinstitut på Lunds tekniska högskola, men är dessutom indirekt engagerade i LTH via Ericssons forskningsverksamhet i Lund.

* Thomas Laurell.

Professor i elektrisk mätteknik och flitig bolagsgrundare. Mest känd för ErySave, som renar blod vid hjärtoperationer med hjälp av ultraljud. Ordförande för årets mikroTAS, en internationell mässa inom mikrosystem som hölls i Malmö i oktober.

* Bubblare:

– Gunilla Jönsson, anonym rektor på Lunds tekniska högskola.

– Christer Fåhraeus, entreprenören som tagit en rad idéer från forskningsstadiet till kommersiell fas.

– Bent Christensen, sjukhusdirektör i Lund och tidigare VD för Medicon Valley Academy.

– Anders Narvinger, VD för Teknikföretagen och styrelseordförande för Lunds tekniska högskola.

– Stina Gestrelius, tillförordnad VD på Medicon Valley Academy.

– Bo Mattiasson, professor i bioteknik vid Lunds universitet. Doldis som arbetar med många av bioteknikens framtidsområden.

Vem har vi glömt? Skicka ditt förslag med kommentar till debatt@rapidus.se

Kort sagt: När tidningen Ny Teknik nyligen rankade de 50 mäktigaste i Forskarsverige kom första – och enda – skåning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad