Det var en självsäker Thomas Östros som mötte Rapidusläsarna i morse, med 300 förslag till enklare företagande på fickan.
Den nye näringsministern diskuterar gärna såväl Toscana som innovationssystemet vid svenska högskolor. Sin parallellkarriär som tomte talar han dock helst tyst om.
Däremot tackade han inte nej till en Elvis-duett med Rapidus Jan Wifstrand.
Jan Wifstrand hjälper Thomas Östros att sjunga in sig – innan Östros, för första gången inför större publik, framför Elvis In The Ghetto.
In The Ghettoooo…
Leendena sprider sig i publiken. Är det här vår nye näringsminister? På riktigt?
Thomas Östros gjorde sitt första framträdande på sin nya post inför skånsk publik vid Rapidus frukostmöte i Ideon Innovation på onsdagsmorgonen. Det blev en show som åskådarna bör minnas länge. Få av de tvåhundra personer som dök upp före gryningen lär har gissat att de skulle få höra Thomas Östros i en välljudande karaokeversion av Elvis Presleys klassiker.
Jag sjunger gärna, men inte bra hävdar ministern, men tvekar inte att fylla i när musiken strömmar ut ur stereon och intervjuaren, Rapidus grundare Jan Wifstrand, tar de inledande tonerna.
Falsk blygsamhet. Numret framförs med den äran, och Thomas Östros behöver inte ens titta på texten. Sången är nämligen en gammal favorit som han bjuder bekanta på ibland, vid festliga tillfällen.
Duettens harmoni avslutar mötet. Den utgör en viss kontrast till själva utfrågningen, där en och annan syrlig pil har skickats åt ömse håll.
När du säger att växande småföretag är viktiga i framtidens Sverige – klingar inte det falskt i socialdemokratin? Ni har väl aldrig brytt er om företagarna tidigare? frågar Jan Wifstrand.
Jag tycker ni ska läsa de beslut vi tog på tillväxtkongressen. I samband med den hade jag massor av möten i hela landet med aktiva socialdemokrater, och jag har inte alls någon känsla av att de tycker det här är en B-fråga, tvärtom. De arbetar näringslivspolitiskt varje dag och vet hur viktigt det är för deras kommuners överlevnad säger Thomas Östros.
Han talar om ett land i förändring: fortfarande beroende av de stora företagen, näringslivets ryggrad, men på väg in i en entreprenörskapstid där det krävs ett annat tankesätt.
Vi behöver fostra de unga till att själva driva företag, och vi ska se till att förbättra servicen generellt för företagare – göra det enklare för dem.
Har vi hört det förut? Det verkar Jan Wifstrand tycka. Han påpekar att Mona Sahlin gick ut stenhårt med sitt förenklingsbudskap, varpå 80 nya regler introducerades.
Hur ska du få stuk på det här så att vi tror dig?
Alla förändringar kommer naturligtvis inte i ett slag, betonar Thomas Östros, och framhåller regeringens närmare 300 förslag till hur administrativa bördor för företagare ska lättas de närmaste åren. (Sedan kan det ju finnas en del att säga om ett system som behöver förenklas på 300 punkter.)
Vårt förslag blir en drivkraft i arbetet med att förändra strukturer och attityder. Jag kan stå ut med att folk säger att det är ökentrist. Det här är vardagsarbete, det är bara att ta tag i det.
Thomas Östros låter som att han uppriktigt ser fram emot att driva igenom varenda punkt. Ministerns beryktat korta stubin slipper mötespubliken stifta bekantskap med – det är idel energi, optimism och uppmuntran.
Lunds tryckarkung Christer Wallin, Wallin & Dalholm (t v) och kommunstyrelsens ordförande i Lund Lennart Prytz (mitten) var några av gästerna på morgonens frukostmöte med Thomas Östros.
T h: Bengt Persson från Sparbanken Finn samtalade gästerna Jörgen och Siv Mårtensson från Elektro Logik i Lomma innan Östros äntrade scenen i Ideon Innovation.
Tidningen Ny Teknik publicerade häromveckan en lista över de 50 mäktigaste personerna i Sveriges forskningsvärld. Från Skåne kommer en (1) person, nanoprofessorn Lars Samuelson, som hamnar på 47:e plats.
Vad ska vi göra åt det? frågar Jan Wifstrand.
Det är ofattbart kommenterar Thomas Östros som själv toppar listan tillsammans med Leif Pagrotsky.
Jag har flera gånger hört EU:s forskningskommissionär nämna stamcellsforskningen i Lund när han ska beskriva de starkaste forskningsmiljöerna i Europa. Men här nere finns känslan att ‘Stockholm bryr sig inte om oss…’ Det måste man komma över, och helt enkelt säga: Vi är ju bäst!
Östros slösar med berömmet även till Ideon och Lunds innovationssystem. En unik tradition av samverkan mellan universitet och företag, säger ministern, och kallar Ideon för en ledstjärna för många teknikparker.
Kulturfrågan är viktig. Är det accepterat och till och med berömvärt att som forskare samverka med industrin, eller är det stigmatiserande? Lund har kommit långt i att lyfta upp detta till nivån berömvärt.
Generellt behöver innovationssystemet kring högskolorna moderniseras, slår ministern fast. Lund gör rätt, menar han, men många lärosäten behöver bli mer professionella kring bland annat patenträtt och marknadskontakter. Just nu finns för många svaga aktörer som ska hjälpa fram nya företagare, säger Östros.
Nu bildar vi ett statligt nationellt bolag där teknikbrostiftelserna ska gå in som dotterbolag. Det betyder lokala aktörer, men en nationell kvalitetsribba.
Bredd eller spets? Både och, argumenterar Thomas Östros och hävdar att han har stöd för den inställningen i den klassiska socialdemokratin, hos exempelvis ikonen Tage Erlander.
Det är inte konstigare än i idrott. Man vill att alla ska idrotta, för det är nyttigt, men vi motsätter oss inte att en del blir extra bra på vissa saker.
Thomas Östros vet troligtvis det som är värt att veta om bredd. Vid 39 års ålder är han på sin tredje ministerpost. Lägger man till det Elvisimitationer, Toscanaintresse, Tornedalsrötter och ett ytterst hemligt tomteskap, så formas bilden av en person med fler nyanser än vad som ryms i TV-nyheterna.
Men tomtandet är en känslig fråga.
Sssschhh! hyssjar Thomas Östros.
Det får ni inte skriva! Det är otroligt att jag i så många år lyckats lura de här barnen (inte hans egna, red.s anm.). De vet nog vid det här laget att tomten inte finns, men det vet inte att det är jag.
Så nu är det bara för ministern att hålla tummarna för att den tvåhundrahövdade publiken håller tyst – i minst 24 dagar till.
Text: Lisa Kirsebom
Foto: Kristoffer Lindblad