onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tacka Bendtsen för nya riskkapitalet – till Skåne

Kort sagt: Sydsverige har i veckan fått en ny riskkapitalfond med 300 miljoner i kassan till nya investeringar. Pengarna kommer – från danska staten!

Det var den verkliga nyheten, som dock passerade obemärkt i dansk press, när erhvervsminister Bendt Bendtsen i veckan presenterade Danmarks Iværksætterfond.

Möjligheten att investera på tvärs av Öresund är ett genombrott på högsta politiska nivå, jämfört med den mentala barriär som hittills förhindrat offensiva drag på Öresundsområdet.

Nu ligger bollen hos Sverige att öppna för samma möjlighet i den nya struktur för statligt riskkapital som håller på att etableras.

Av Thomas Frostberg

Danmarks nya Iværksætterfond (entreprenörsfond) bygger på pengar från danska staten och en rad privata investerare, som i många fall redan står bakom innovationsmiljøerna DTU Innovation och Symbions riskkapitalfonder. Det handlar bland annat om ATP, Nordea, Carlsberg, Danfoss, Danisco, Kirkbi, Novo och Radiometer.

Nu görs en kraftsamling, där Ulla Brockenhuus-Schack från DTU Innovation och Trine Winterø från Symbion tar ledningen för den nya Iværksætterfonden. De lämnar dock inte sina nuvarande jobb, utan Iværksætterfonden får i viss mån även uppdraget att förvalta innovationsmiljøernas befintliga innehav. Sammanlagt kommer den nya fonden att förvalta ett kapital på omkring en halv miljard danska kronor, varav 300 miljoner är reserverade för nya investeringar.

På så vis sker en kraftsamling, både i fråga om kapital och personresurser. Redan det är ett välkommet drag och en förebild, apropå den svenska debatten om behovet att rensa upp i röran av aktörer i innovationssystemet.

Iværksætterfonden ska investera i bolag i tidig fas, i steget efter de danska innovationsmiljøernas starthjälp. Tanken är att täppa till riskkapitalgapet som uppstått när privata investerare dragit sig tillbaka och bara vill investera i senare faser. Den nya fonden blir också en brygga mellan innovationsmiljøernas och Vækstfondens investeringar.

Fokus ligger i första hand på bioteknik, medicinteknik samt IT- och kommunikationsteknik. Även bolag inom materialteknik, nanoteknik och automatisering kan komma i fråga för fondens investeringar.

Det riktigt spännande ur ett Öresundsperspektiv finns dock i dokumentet ”Iværksætterfondens investeringsfokus”. Där ägnas två femtedelar av texten åt möjligheten för fonden att investera i Sydsverige. Och det är inte bara fråga om någon artigt formulerad vision – upp till 25 procent av fondens kapital kan investeras i Sydsverige.

”Regeringen ønsker derved at sende et stærkt signal om integration i Øresundsregionen og udnyttelse af de fælles styrkepositioner, der er i regionen som f.eks. Medicon Valley” står det i investeringsdokumentet.

Det är inget mindre än ett genombrott, inte minst med tanke på den dragkamp som ständigt pågår i dansk politik mellan Jylland och Själland om resurserna. Investeringar i Skåne stärker utan tvekan Köpenhamnsområdets position i denna dragkamp. Det har med all säkerhet krävts mer än en förhandlingsrunda för att få beslutet på plats.

Det som också talar för att investeringar på tvärs av Öresund verkligen blir av är det faktum att ett visst samarbete redan etablerats. Nyligen gick exempelvis Ulla Brockenhuus-Schacks DTU Invest in med kapital i skånska Celltrix tillsammans med Lumitec och Malmöhus Invest.

Inriktningen på Iværksætterfonden är därför en mycket glädjande signal, som förhoppningsvis följs upp med fler innovativa grepp i Öresundspolitiken.

Nästa steg bör naturligtvis bli att näringsminister Thomas Östros ger Industrifonden och den nya ”Kick-start-fond” som är under etablering i Sverige direktiv som gör det möjligt att också investera i danska entreprenörsföretag.

Kort sagt: Sydsverige har i veckan fått en ny riskkapitalfond med 300 miljoner i kassan till nya investeringar. Pengarna kommer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.