Kort sagt: Efter den snöpliga konkursen för 2M Invest för drygt två år sedan har det varit i stort sett tyst om Danmarks IT-guru nummer ett: Michael Mathiesen. Men nu är han på väg tillbaka igen, fast strategin ser annorlunda ut. I stället för att bygga en riskkapitalportfölj har han valt en direkt verksamhetsinriktad profil som VD för svensk-danska CellPoint.
Uppbyggnaden av den nya företagsgruppen sker dessutom nästan helt utan medial uppmärksamhet, trots att bolaget är noterat. Doldisfaktorn kan främst skyllas på att Mathiesen valt Sverige som bas – där han är näst intill okänd.
Av Thomas Frostberg
Dagbladet Børsen har bara haft en handfull artiklar om Michael Mathiesen under hela år 2004, bland annat ett uppslag under rubriken Fra guru til erhvervslivets paria. Annat var det för några år sedan då hans 2M Invest var idolförklarat och ständigt i fokus.
För drygt ett år sedan tog Mathiesen över rodret på svenska CellPoint, ett bolag plågat av turbulens i ledningen och ekonomiska bekymmer i en svår marknad. Uppdraget till Mathiesen var kortfattat: Gör vad som krävs för att strukturera om bolaget och få det på fötter.
Tekniken som rörde mobil positionering lades över i ett nybildat, friskt bolag och har sedan dess kompletterats genom en rad förvärv av mindre bolag, som precis som CellPoint hade svårt att klara sig på egen hand.
I dag har bolaget en hyfsat komplett teknikportfölj omfattande allt från positionering via GPS, GSM och 3G till röststyrning av tele- och datatjänster samt direktkommunikation från datorer och IT-system till mobiltelefoner. Mathiesen har så att säga placerat sig i andra änden av näringskedjan och köper nu upp lågt värderade teknikbolag med mångåriga utvecklingsprojekt i bagaget, bolag som inte lyckats i kommersialiseringsfasen på grund av att de varit för små eller för ensidigt nischade. Sammantaget beräknas ca 400 miljoner kronor ha plöjts ner i de olika bolag som CellPoint köpt för blygsamma belopp.
Det senaste förvärvet, som gjordes i augusti, signalerar dessutom en breddning av CellPoints koncept. Från att hittills främst har fokuserat på olika mjukvarubaserade positioneringstjänster, ofta kopplade till säkerhetslösningar, vidgades bolaget med ett helt nytt affärsområde – trådlösa headset. CellPoint köpte det danska utvecklingsbolaget Blue Technologies, som utvecklat ett minimalt Bluetooth-headset. Ericssons tidigare chef i Danmark Ib Byder sattes att leda det nya affärsområdet och nyligen kom den första ordern, värd ett miljonbelopp, från en stor telekomdistributör.
Även om Michael Mathiesen inte själv vill tala om revansch, så avvisar han inte Rapidus påstående att CellPoints upprustning för snabb tillväxt kan bli hans come-back. Mathiesens personliga övertygelse är att bolaget inom ett år ligger på en försäljningstakt kring 100 miljoner svenska kronor på rullande 12-måndersperiod – även om det inte finns någon sådan prognos kommunicerad från bolaget. Än så länge ligger omsättningen på blygsamma fyra miljoner för första halvåret, men investeringen i teknikutveckling är gjord och allt fokus ligger på försäljning och bolaget har redan omkring 150 kunder.
Revanschen skulle bland annat bestå i att Mathiesen, förutom billiga bolagsförvärv, direkt kan utnyttja det stora kontaktnät han byggde upp runt om i världen under 2M-tiden och tidigare. Till skillnad från en riskkapitalists vardag jobbar han i CellPoint dessutom direkt med att länka samma olika tekniker som förvärvats.
Därför talar det mesta för att CellPoint det närmaste året tar klivet ut ur skuggan och lanserar nya, innovativa produkter i gränslandet mellan mobiltelefoner, MP3-spelare, larmanordningar, headset och olika tjänster styrda via SMS, MMS eller röstmeddelanden.