tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cellräknarfirma i Allerød når break-even i år

Medicin- och livsmedelsteknikfirman Chemometec i Allerød norr om Köpenhamn räknar med att nå break-even i år. Bolaget har utvecklat ett mätinstrument som räknar antalet celler i en provvätska, till exempel däggdjursceller eller jästceller. Sedan två år tillbaka säljs apparaten, NucleoCounter, till kunder inom bland annat livsmedels- och bioteknikbranschen.

Det vanligaste i dag är att celler räknas manuellt via mikroskop – vilket enligt Chemometecs försäljningschef Sthen Boisen ger mindre säkert resultat – eller automatiserat med tekniken flödescytometri. I Chemometecs apparat färgas cellernas kärna före mätningen. Det garanterar att enbart celler räknas, inte andra partiklar, vilket kan vara fallet när andra instrumenttyper används. Den nya processen kräver engångskassetter i plast, men Sthen Boisen uppger att den blir betydligt billigare än befintlig teknik. Skälet är att NucleoCounter kostar mindre än hälften så mycket som en flödescytometer och inte kräver kalibrering eller underhåll.

Bland kunderna finns svenska DeLaval, som köpt en licens till Chemometecs teknik och säljer instrumentet till lantbrukare som använder det för att mäta vita blodkroppar i mjölk. Förhöjd halt av blodkropparna är ett tecken på att kon drabbats av en inflammation.

Chemometec har 14 anställda och en omsättning på ett tvåsiffrigt miljonbelopp. 2005 räknar Sthen Boisen med att verksamheten ska börja gå med vinst. Bolaget grundades 1997 av tre tidigare anställda vid den danska analysinstrumentjätten Foss Analytical, med egna pengar och kapital från familj och vänner. I dag äger grundarna drygt halva bolaget. Chemometec arbetar nu på att vidareutveckla cellräknaren så att den kan skilja mellan olika typer av däggdjursceller, och även räkna bakterier.

Medicin- och livsmedelsteknikfirman Chemometec i Allerød norr om Köpenhamn räknar med att nå break-even i år. Bolaget har utvecklat ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.