Kort sagt: Jørgen Thorball har arbetat inom läkemedels- och bioteknikindustrin i femton år. Han är affärsutvecklare på Novozymes, ordförande i utvecklingsbolagen Alsensa och ViroGates och medlem i Innovationsrådet. På lediga stunder håller han föredrag om modernt ledarskap och innovation, och tänker ut saker som BiotechBuilders. I förra veckan hölls arrangemanget för andra gången och samlade flera av branschens mest inflytelserika namn. Fortfarande är Jørgen Thorball okänd för många – men vi lär höra betydligt mer om honom i framtiden.
Av Lisa Kirsebom
Det var i början av 2003, och biotekniken hade det tufft. På en flygplats satt Jørgen Thorball och väntade på att hans plan skulle gå. Som chef för affärsutvecklingen på enzymjätten Novozymes och ordförande för två små medicinbolag var han väl medveten om branschens problem. Tidningsrubrikerna talade allt oftare om bioteknikens kris. Vart han gick hörde han folk beklaga sig över brist på riskkapital, eller brist på resultat.
Men Jørgen Thorball ville inte beklaga sig – han ville göra något. Och han fick en idé. Kunde man inte ordna ett möte? Inte ett tråkigt mingel med snittar och bubbelvin där alla gick omkring och sa Såtrevligtattduocksåärhär. Sådana hade han alltid tyckt kändes ytliga och meningslösa. Nej, ett verkligt möte, där man pratade med varandra på riktigt. Med inbjudna människor som kunde bioteknik, som brydde sig om den och som trodde på den.
Det här var tidigt på morgonen, kanske lite väl tidigt för att ringa folk i jobbet, men Jørgen Thorball är inte den som låter en god idé vänta. Han började omedelbart kontakta vänner och bekanta för att få hjälp med att sjösätta planen.
Ett halvår senare var det första evenemanget ett faktum. Det hade fått namnet BiotechBuilders, och temat var Enough is enough!. Kring konferensbord på Skodsborgs kurhotell satt över sextio VD:ar, analytiker, riskkapitalister, forskare och andra eldsjälar och pratade, skrattade och skrev post it-lappar med tankar om hur man kunde lyfta biotekniken. Det var en succé. Innan dagen var över hade flera personer erbjudit sig att hjälpa till med nästa års möte.
Det hölls i förra veckan, nu med rubriken Sale!.
Om vi ser närmare på BiotechBuilders, har arrangemanget en hel del likheter med sin initiativtagare.
Störst går inte först. På BiotechBuilders blandas Novo-folk och riskkapitalprofiler med representanter för bolag med få eller inga anställda. Alla får ta lika mycket plats. Jørgen Thorball har länge spelat med de största, men visar samma förtjusta engagemang när han som ordförande guidar och stöttar småfirmorna Alsensa och ViroGates. De har båda kommit en god bit på väg mot kommersialisering sedan Thorball ställde sig vid rodret.
En modig balans på gränsen mellan humor och provokation. Inte alla skulle våga klä BankInvests Jesper Zeuthen och biotekveteranen Harald Skogman i Hawaiiskjortor. (Stram kostym och slips är bannlyst på BiotechBuilders. Alla får likadana tröjor, för en avslappnad stämning…) De flesta skulle inte heller hyra in bodybuilders till att hålla informationsskyltar, bara för att väcka uppmärksamhet, som Jørgen Thorball vid sin första interna Novozymes-presentation.
En låg profil i medierna. Till de två första BiotechBuilders-mötena har inga pressinbjudningar skickats ut, och mötet har fått liten uppmärksamhet i medierna. Den som söker på Jørgen Thorball i Børsens arkiv för de senaste tio åren får bara tre träffar. En är en födelsedagsnotis.
Minutiös planering. För att vara ett informellt nätverk är BiotechBuilders noga organiserat, i allt från specialtryckta visitkortsaskar till välrenommerade talare och omsorgsfullt arrangerade förfriskningar. I Jørgen Thorballs armbandsur döljer sig ett litet dataminne. När han ska hålla föredrag matar han alltid in sin presentation där – i den händelse att datorn skulle krångla.
Jørgen Thorball är ett ovanligt inslag i den danska biotek-världen, som domineras av små företag och akademiska forskare. På 80-talet importerade han (med Morten Albrechtsen, numera VD för ENKAM Pharmaceuticals) sporten paintball från USA till Danmark och startade därefter egen reklambyrå. Han blev färdig med sin läkarutbildning 1990 men lämnade snart vården, frustrerad över bristen på flexibilitet och förändring. I tio år arbetade han som chef, utvecklare och marknadsförare inom flera avdelningar av Pharmacia, i Rhône-Poulenc och BioGaia. 2001 blev han ansvarig för att söka nya marknader för Novozymes och har skapat ett kontor där alla medarbetare byter plats var sjätte månad. Ingen får växa fast, säger han själv.
Thorball arbetar nära toppen i en stor organisation, men hans hjärta klappar lika mycket för de små uppstickarna. Han har ett starkt marknadstänkande och svämmar över av kreativa idéer, vilket gör att många upplever honom som en frisk fläkt – andra som kontroversiell och besvärlig. Om regionen vill locka utländskt riskkapital behövs personer som han; kommersiellt slipade, med internationell erfarenhet.
Någon sa att dansk bioteknik hade sett helt annorlunda ut om det funnits femtio Jørgen Thorball. Det gäller sannolikt också för biotekniken i hela Medicon Valley-området. Till skillnad från alltför många Öresundsbor är han nämligen genuint intresserad av vad som sker på båda sidor av Sundet. I flera år arbetade han i svenska Pharmacia och BioGaia och han har bättre insikt i svenska förhållanden än de flesta av sina danska kollegor.
BiotechBuilders har engelskan som arbetsspråk, men deltagarna är hittills huvudsakligen danskar. Om andelen svenskar blir högre kan detta bli ett av de informella nätverk som så väl behövs för att knyta samman Öresundsregionen. Jørgen Thorball kan bli en viktig kraft i dessa sammanhang.
Fotnot.
Novozymes med huvudkontor i Bagsvaerd har över 3.900 anställda i 30 länder. Företaget tillverkar enzymer för användning inom bland annat rengöringsmedel, livsmedel och mediciner.
Alsensa i Köpenhamn har tagit fram All-Q-Test, ett verktyg som ska göra allergitester säkrare och enklare.
ViroGates utvecklar tekniker för diagnostisering av infektionssjukdomar, med HIV-testet suPARnostic som första produkt. Verksamheten pågår vid Hvidovre Hospital och i Sydafrika.