Ett nytt projekt på tvärs av Öresund ska göra regionen till en ledande kraft inom solklimatforskning. Planen är att det ska attrahera europeiska forskningsanslag och skapa högteknologiskt inriktade arbetstillfällen.
Solklimatforskning handlar om de naturliga variationerna i den globala uppvärmningen och forskningen ska öka förståelsen för klimatförändringar. Ett samarbete på området etablerades redan för ett år sedan över Sundet med målet att skapa en Öresundsorganisation med namnet Center for Solar Impact. Samarbetet har nu i juni resulterat i en gemensam Öresundsansökan till den europeiska rymdfartsorganisationen ESA om ett bidrag på 250.000 euro till ett projekt, som ska bli första steget i den strategi som ska lyfta Öresundsregionen till en ledande position på området.
Ansökan kommer från avdelningschef Henrik Lundstedt vid Lundaenheten inom Institutet för Rymdfysik, ett statligt forskningsinstitut med huvudkontor i Kiruna. Från dansk sida står direktör Eigil Friis-Christensen vid Dansk Rumforskningsinstitut bakom ansökan. Där invigdes för några veckor sedan också den danska delen av det kommande centret under namnet Center for Sol-Klima Forskning.
— Om vi vinner i denna ansökningsrundan hos ESA har vi med vår kompetens över Öresund chans att utmärka Öresundsregionen som ett av världens bästa center för forskning kring naturliga klimatvariationer. Det är första steget för att göra ESA ytterligare intresserat av studier här i området och det medför att vi kan attrahera högteknologisk industri, säger Eigil Friis-Christensen.