söndag 4 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Debatt: Offensiv regionalpolitik krävs om hela Skåne ska växa

Skåne växer – och det snabbt. Länsarbetsnämnden i Skåne har uttryckt en ”avvaktande optimism” och menar att över 5.000 nya arbetstillfällen kan skapas i början på detta år. Det motsvarar en tillväxt på 1,2 procent. Även företagsklimatet är bra. Skåne är också en del av Öresundsregionen, vilket öppnar ytterligare möjligheter för tillväxt, arbetstillfällen och utveckling.

Allt detta är gott och väl, men det finns orosmoln. Ett sådant är att alla delar av regionen inte utvecklas i samma snabba takt som Malmö med omnejd. Medan storstaden är på väg att hoppa på tåget, står delar av regionen kvar på perrongen. Risken är att vi kommer att få ett tudelat Skåne, där storstaden skördar frukterna av den positiva ekonomiska utvecklingen, medan de mindre orterna står och stampar, och i värsta fall tar ett steg tillbaka.

Detta är inte bara ett problem för de drabbade orterna, utan kommer i förlängningen vara en problematik också för större städer som Malmö och Lund. Regional tillväxt är som ett pussel. Varje bit måste passa för att det ska fungera.

Skånes alla delar, precis som Sveriges alla delar, har olika förutsättningar. Men det är viktigt att komma ihåg att skillnader inte är detsamma som obalanser. Obalanser är de skevheter som gör att delar av Skåne inte har samma förutsättningar som andra. I storstadsområdena hittar vi bostadsbrist, segregation, brist på arbetskraft och ett högt kostnadsläge. I andra delar av regionen finns tomma lägenheter, långa avstånd, brist på jobb och låg köpkraft.

Själv kommer jag från Göinge som utgör ungefär en femtedel av Skånes yta men mindre än tio procent av befolkningen. Det är en utpräglad skogs- och jordbruksbygd, men det finns också en stor andel industrier.

Kommunerna här kännetecknas just nu av utflyttningar och befolkningsminskningar. Dels på grund av rationaliseringar inom industrin, men även eftersom vi inte har någon riktigt stor stad som drar folk. Även om Skåne som region har ett av landets högsta tillväxttal just nu så är det koncentrerat till de västra och södra delarna. Jag ser detta som en av regionens största utmaningar för framtiden: att se till att hela Skåne får ta del av tillväxten.

Det är inte bara mindre kommuner som tjänar på en sådan utveckling. Det är en tillgång för hela Skåne. Om delar av regionen halkar efter kastar det grus i maskineriet också för Malmö och i förlängningen hela Öresundsregionen.

En viktig del för att motarbeta en sådan utveckling är att vi politiker formar insatserna så att de tillsammans bildar en aktiv regionalpolitik. Framförallt måste företagsamhet och entreprenörskap stimuleras. Regionalpolitiken måste vara offensiv för att stimulera hållbar ekonomisk tillväxt, rättvisa och valfrihet.

Men det går inte att utforma en statlig regional utvecklingspolitik som fungerar för alla. Därför måste tillväxtarbetet också drivas lokalt och regionalt.

Högskolorna är ett exempel där stat och region kan bidra tillsammans för att skapa förutsättningar för tillväxt. Den politik som regeringen och vi socialdemokrater i riksdagen driver innehåller stora satsningar på högskolor i hela landet. Det har inte bara gett fler människor tillgång till högskoleutbildning – den har skapat nya forum där studenter, forskare och lokala företagare tillsammans med arbetsmarknadens parter möts, utbyter idéer och formar nya projekt.

Politiken måste innehålla långsiktiga och strategiska insatser på regional nivå för konkurrenskraftig utbildning, forskning och näringslivsutveckling, i nära samarbete mellan högskolor, näringsliv och samhälle. Högskolorna fungerar som kunskapscentrum som drar till sig människor och företag. På så sätt kan orter som annars kanske hade drabbats av ett sviktande befolkningsunderlag bli levande, starka och än mer attraktiva. I Skåne innebär detta inte bara Malmö och Lund: Kristianstads högskola i norr, och Campus Helsingborg i väst är bra exempel på när politiken lyckas med att se till regioners helhet.

Men jag tror att den bästa kuren mot ett tudelat Skåne ligger i fler, och framförallt fler växande företag. Jag har själv drivit företag och vet det inte alltid är så lätt, även om Sverige står sig väl i internationella jämförelser i hur enkelt det är att starta företag. Men det kan bli bättre, framförallt utanför storstadsregionerna.

Vi vill därför förbättra kapitaltillgången i glesbygd genom att stödja regionala kreditgarantiföreningar. Systemet ska vara överskådligt, enkelt och lättillgängligt för den enskilde entreprenören. På regional nivå driver Region Skåne på för att inrätta en skånsk riskkapitalfond för att förenkla för företagen att få tillgång till kapital i tidiga skeden.

Små- och medelstora företag spelar en allt större roll för både tillväxt och jobb. Men de opererar i en näringslivsstruktur som kommer att fortsätta förändras. De allt högre kraven på ständiga förbättringar gör att gamla företag ibland tvingas lägga ned, medan andra flyttar sin produktion till andra länder. Därför måste Sverige ha fler nya och växande företag. Vi behöver mer av aktiva och lokalt förankrade ägare och huvudkontor, som kan trygga långsiktig forskning och investeringar.

I grunden handlar det om att det ska vara lätt att starta och expandera företag. Handläggningstiderna vid alla kontakter med myndigheter, oavsett om det handlar om nyregistrering av företag eller miljöprövningar och planärenden, måste kortas.

De regionala problemen, och problemen inom olika regioner, är ett hot mot en långsiktigt hållbar tillväxt. För att hålla samman Sverige krävs högre ekonomiskt tillväxt. Detta är också receptet för att hålla samman Skåne. Det räcker inte att enbart vissa delar av regionen växer, alla delar – från landsbygd till storstad – måste ges möjligheter att dra nytta av just sina tillgångar. Först då kan hela Skåne växa. Detta synsätt måste genomsyra den regionala politiken.

Men det krävs också att andra aktörer tar initiativ, och anammar ett nytt synsätt. Näringslivet måste lyfta blicken från storstaden och se till de tillgångar som finns på andra orter. Kommuner kan behöva profilera sig bättre och framhäva just det som de kan erbjuda bäst. Vi som individer måste också bli mer flexibla. Det handlar om en förändra attityd och att bättre se alla de möjligheter som finns över hela regionen.

Självklart måste alla samverka -.staten genom att erbjuda bra och snabba kommunikationer, kommunerna genom att fokusera på det de bäst kan erbjuda, företagen måste bli mer flexibla och slutligen måste vi själva kunna ta till oss och bejaka de möjligheter som finns i dagens samhälle.

Med andra ord finns det ingen enskild lösning, men alternativet, ett tudelat Skåne, är inte heller gångbart.

Anders Bengtsson

Riksdagsledamot (s) för Skåne läns norra och östra valkrets

Skåne växer – och det snabbt. Länsarbetsnämnden i Skåne har uttryckt en ”avvaktande optimism” och menar att över 5.000 nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.