IT-entreprenören Dan Olofsson drog fullt hus på Rapidus sista frukostmöte för våren. Drygt 130 personer kom till Malmö Incubator för att höra honom frågas ut av Rapidus Jan Wifstrand om – bokstavligt talat – allt mellan himmel och jord.
Bland annat berättade Olofsson om Thanda, den senaste storinvesteringen som invigdes för bara en vecka sedan och rymmer The Big Five.
Budbärarna – vad är det för något?
Svar: Det kristna band där affärsmannen Dan Olofsson i sin ungdom spelade bas.
Mer än en av Rapidus frukostgäster höjer ögonbrynen.
Någon platta finns inte inspelad, antar jag? frågar intervjuaren, Rapidus grundare Jan Wifstrand.
Jo, det finns en liten platta… svarar Dan Olofsson som möjligen är en smula rosigare om öronen än vanligt.
Det är en lågmäld men öppenhjärtig IT-entreprenör som möter publiken på vårens sista frukostmöte. I Malmöinkubatorn Mincs soliga foajé lyssnar bland andra Andréas Breiler från Idélaboratoriet, Bioglans VD Totte Malmström och Lisa Lundqvist från Appelberg Publishing Agency på en intervju som kryssar fram mellan ledarskap, häktesbritsar, religiös tro och afrikanskt vildmarksliv.
Som skapare av IT-företaget Sigma, nu uppdelat i Sigma, Epsilon och Teleca, har Dan Olofsson varit en omtalad och omskriven person i flera år. Och det är inte alltid beröm som publicerats.
Dagens Industri skrev nyligen om dina bolag. Det lät inte så positivt – Sigma riskerar att krossas av konkurrenterna och Teleca är sårbart, hette det. Bryr du dig om vad som skrivs? frågade Jan Wifstrand.
Nej, egentligen inte. Ofta är analysen bakom inte så substantiell. Häromdagen skrev någon att Sigma inte har tillräckligt fokus, men vi har rankats av 200 bolag som Sveriges bästa IT-konsult, säger Dan Olofsson.
Det var som vanligt fullsatt på Rapidus frukostmöte och de första gästerna kom tidigt för att hinna få bra platser.
Fram till februari 1997 ägde han ensam Sigma, som då hade drygt 500 anställda. Företaget börsintroducerades och emissionen övertecknades fyrtio gånger.
Det var en bra trend de åren, omsättningen och vinsten ökade och noteringen stärkte varumärket, konstaterar Dan Olofsson.
Han tvekar inför frågan om den viktigaste lärdomen som ägare och företagsledare.
Någonstans i tillväxten måste man börja managera de anställda. Och med fel chefer kan man anstränga sig hur mycket som helst, det blir ändå inte bra.
Hur hittar man rätt chefer då? undrar Jan Wifstrand.
Med tiden blir man mer erfaren inom rekrytering, men det är aldrig säkert att man tar rätt beslut ändå. Det är en annan viktig sak för mig: Det är okej att göra fel. Gör jag sju rätt och tre fel så tycker jag det är bra. I en organisation där den som gör fel får skäll, vågar igen göra något alls, säger Dan Olofsson.
En gång gick det dock riktigt, riktigt fel – på grund av någon annans misstag. En oktobermorgon år 2000 knackade polisen på dörren hemma hos familjen Olofsson. Husrannsakan följde, och sex timmar på en brits i polishuset. Dan Olofsson var misstänkt för skattefusk.
De frågade om jag behövde en advokat. ‘Nej’, sa jag. ‘Jag kan nämligen förklara alltsammans.’ Men det var lite speciellt. De tar ifrån en livremmen så att man inte ska kunna hänga sig i cellen, och jag fick inte ens ringa min mamma för att säga att vi inte skulle kunna åka till Stockholm den dagen som planerat.
Samma kväll släpptes Dan Olofsson, och åklagaren förklarade honom senare oskyldig. Trots det fick han betala 28 miljoner extra i skatt, vilket han själv lugnt konstaterar skulle ha knäckt många bolag. Han överklagade beslutet och fick för några månader sedan rätt i länsrätten. De 28 miljonerna är hans igen.
Jag vet inte precis om det blev några bestående skador på grund av detta. Men det skadade förstås min trovärdighet, och trovärdigheten är den största tillgång du har i affärslivet.
I livet utanför affärerna är det familjen och vännerna som betyder mest för Dan Olofsson.
Näringslivet är en turbulent värld, medan släkt och vänner står för kontinuitet. Man måste kunna kombinera de två, annars tappar man fotfästet.
Sina rötter har han i Jämtland, även om han är född i Finland och uppvuxen i Malmö. Föräldrarna var med i baptiströrelsen och även om Dan Olofsson inte själv tillhör något samfund tror han på en högre makt.
Det är för enkelt att påstå att det vi ser omkring oss är det enda som finns. Tro går före vetande – kräver du att veta först, kommer du ingenstans, säger han, som en kommentar till Jan Wifstrands reflektion att lite tro är bra att ha i IT-branschen.
Vem ska bort? frågade Jan Wifstrand den djur- och naturintresserade Dan Olofsson. Rätt svar var babianen, eftersom övriga tre ryms inom temat lejon – förutom lejonet även Lionel Richie och Wifstrands egna afrikanska lejonhund.
For the love of nature, wildlife and dear ones är filosofin i Sigmaskaparens senaste projekt, långt från den hektiska telekom- och IT-branschen. I Sydafrika äger Dan Olofsson 5.000 hektar mark där han upprättat en safaripark. Först var det tänkt att Thanda, som området heter, skulle användas till jakt men ägaren ändrade sig.
Jag kom på att jakt är ett smalt intresse för vissa män. Safari däremot tycker alla om. Och då kan man inte gärna jaga samtidigt, djuren blir så stressade… säger Dan Olofsson och publiken skrattar.
IT-branschens John Wayne har han kallats. Jan Wifstrand konstaterar att dagens gäst egentligen är en rätt mjuk kille, och att den traditionella Rapidusgåvan därför blir ett gosedjur. Ett lejon – att matcha den senaste investeringen.
Text: Lisa Kirsebom
Foto: Kristoffer Lindblad
Överst t v: Johan Herrström från Moll Wendén når frukostmötets första anhalt – kaffetermosen.
Överst t h: PR-konsult Lars Uhlin från Aspekta hittade Petra Niklasson, informationsansvarig på Epsilon, i minglet före intervjun med Dan Olofsson.
Nedre raden: Medeons direktör Charlotte Ahlgren var på plats (t v), liksom journalisten Göran Skytte, som hjälpt dagens huvudperson Dan Olofsson med informationsstrategier.