Kort sagt: Danskt entreprenörskap är uppe till debatt igen, men frågorna riskerar att dränkas av politisk välvilja: Fyra ministrar har intressen i utvecklingen och vill positionera sig.
Det finns behov av koordinering -i bästa fall genom en iværksætterminister.
Av Keld Broksø
Blir det något resultat?
Det är frågan som hänger i luften på måndag i forskarparken Symbion, då venstres näringspolitiska ordförande, Rikke Hvilshøj och Hanne Severinsen, regeringspartiets vetenskapspolitiska ordförande, träffar näringslivsfolk som har kritiserat regeringens initiativ för iværksættere (entreprenörer).
Det är inte otänkbart att det kommer något ut av mötet. Men det är dessvärre sannolikt att mötet slutar i de välkända klagomålen: Entreprenörer får för lite statliga pengar, existerande stöd skapar inte tillräckligt många arbetsplatser, laghindren är för höga, entreprenörsutbildningarna haltar samtidigt som administrativt krångel och bristande avdragsmöjligheter bromsar entreprenörerna. Problemen känns igen.
Ovanpå dessa problem har Danmark, liksom Sverige, ett svåröverskådligt politiskt ansvar fördelat mellan närings-, undervisnings-, skatte- och vetenskapsministerierna. Det kan vara svårt att få svar på en enkel fråga som vilket departement ska kontaktas för att få entreprenörskap prioriterat? Att problemen fortsätter, trots ett regeringspaket och en utmanande bottenplacering inom OECD när det gäller entreprenörskap, visar att Danmark är i behov av en iværksætterminister med eget departement.
Förverkligas inte detta förslag, som för visso kan ses som lite hypotetiskt, måste dagens utspridda offentliga ansvar samlas ihop – även om det på ytan går ganska bra för Danmark i entreprenörssammanhang: I mars i år bildades 1.483 nya bolag. Det är 495 fler än samma månad förra året, motsvarande en ökning på 50 procent. I ett femårsperspektiv etablerades flest nya företag under de tre första månaderna 2004.
Problemet är att det inte räcker: En OECD-jämförelse av investerat riskkapital i 20 länder placerar Danmark på plats 16, i nivå med Polen och efter Sverige, Norge och Tyskland. Även på OECD-listan över kapital till buy-outs ligger Danmark på 16:e plats, medan Sverige intar andraplatsen efter Storbritannien.
En iværksætterminister skulle inte omedelbart kunna råda bot på kapitalbristen, men ett fokuserat offentligt ansvar kan bidra som starthjälp. Brist på kapital, höga skatter och administrativa bördor var nämligen tillsammans orsaken till att Danmark kom på 17:e plats bland 21 OECD-länder, när tillväxten i nya företag mättes.
Det senaste regeringsinitiativet, en ny framtids- och forskningsfond på 16 miljarder danska kronor, skärper ytterligare behovet av en koordinerad insats, eftersom regeringen satsar på framför allt bio-, nano-, informations- och kommunikationsteknik. Det kritiseras av Dansk Handel & Service, som kallar regeringens satsning för skev. De hade velat ha mer pengar till forskning kring försäljning, marknadsföring och företagsledning. Båda parter har troligen rätt, men återigen är problemet: Vem ska satsa var – och vem ska koordinera?
Att entreprenörsfrågan nu är aktuell i Danmark beror på en rad faktorer:
* Regeringen har utskällda ministrar inom kyrka, undervisning, arbetsmarknad och senast försvarsministern, som till sist var tvungen att sluta. En regeringsrockad är logisk, vilket öppnar för en iværksætterminister.
* Näringsdepartementet utvärderar nu de danska tillväxtmiljöerna och forskarparkerna, eftersom man inte vet i hur hög grad de är med till att skapa arbetsplatser. Det hade varit naturligt att vetenskapsdepartementet utrett saken, men också den frågan tycks stupa på koordinationsproblem.
* Vid mötet i Symbion på måndag kommer Søren Hougaard, affärsängel och professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Köpenhamn,, bland annat att berätta om regeringens kommande iværksætterakademi. Den löper stor risk att gå under i dragkampen mellan olika intressegrupper, eftersom det ska tas hänsyn till allt från gymnasieelever till ph.d.-studerande. Även det talar för en iværksætterminister, som kan skära på tvärs genom delområdena.
* Den danska riskkapitalföreningen, DVCA, har undersökt danska universitets utbildningar till iværksættere: Erbjudandena spretar och saknar röd tråd. Lösningen: En Iværksætterminister.
* Slutligen är det nu ett år sedan regeringens iværksætterpaket kom, som skulle hjälpa entreprenörerna. Det berörde tio initiativ om totalt 435 miljoner. Redan när det presenterades efterlyste ordföranden för Dansk Iværksætterforening, Nicolai Seest, fokus och koordinering. Behovet har inte blivit mindre sedan dess.
En iværksætterminister kan snabbt få kalendern fulltecknad.
Rikke Hvilshøj och Hanne Severinsen – ta med er idéen till debatten på måndag.