Forskarna bakom Symbionföretaget ENKAM Pharmaceuticals, ledda av professor Elisabeth Bock vid Köpenhamns universitet, har fått en vetenskaplig artikel accepterad för publicering i den internationellt ansedda tidskriften Journal of Neuroscience. I artikeln visas att företagets substans mot Alzheimers har goda resultat i djurstudier. I försök på friska råttor förbättrades både minne och inlärningsförmåga hos djuren vid behandling med FGL-L, den peptid som ENKAM inom kort hoppas börja prova på människor.
Detta är den första så kallade in vivo-studien på FGL-L som presenteras, det vill säga gjord på levande varelser snarare än i provrör.
— Studierna som den publicerade artikeln bygger på är två av flera som visar att vår substans har effekt. Om vi kan överföra resultaten från djur till människor kan behandlingen av Alzheimers förbättras dramatiskt, säger Morten Albrechtsen, VD för ENKAM Pharmaceuticals.
ENKAM har ansökt om tillstånd hos myndigheter i England för att testa peptiden på människor. 48 patienter med mild Alzheimers eller förstadier till sjukdomen kommer att få peptiden under ungefär en månad.
ENKAM Pharmaceuticals verksamhet bygger på tio års forskning vid Panum Instituttet i Köpenhamn kring molekylen NCAM (nerve cell adhesion molecule), som bland annat styr utvecklingen av nervceller. Företaget startades år 2000 och ägs av sina grundare samt de svenskägda riskkapitalfonderna Migrata UK Ltd. och Vangelis Ltd.