Lica Pharmaceuticals i forskarparken Symbion i Köpenhamn begränsar verksamheten ytterligare. Nu knoppas antibiotikaforskningen av i ett eget bolag. Företagets styrelse fattade beslutet i förra veckan.
Lica Pharmaceuticals forskning bygger på en typ av molekyler kallade chalconer, ursprungligen utvunna ur lakritsroten. Bolaget har tagit fram en patentskyddad metod för att syntetisera molekylen, och upptäckt att den har effekt både på bakterier och vid infektionssjukdomarna malaria och leishmaniasis.
Efter avknoppningen blir Lica Pharmaceuticals ett renodlat tropikmedicinbolag, något som enligt VD Arzalan Kharazmi är en viktig orsak till nyordningen.
— När vi talat med investerare har de alltid sett Lica som ett malariaföretag. Vi tror att det blir lättare att resa pengar för den antibakteriella forskningen respektive tropikmedicinen var för sig.
Licas ledning ska nu upprätta en affärsplan för det avknoppade bolaget, som till att börja med kommer att ha omkring fem anställda. Efter sommaren räknar Arzalan Kharazmi med att resa pengar, omkring tio miljoner danska kronor, för att finansiera forskningen. Fram till dess blir det nya bolaget helägt av Lica Pharmaceuticals och verksamheten stannar på Symbion.
Under 2003 skar Lica Pharmaceuticals ner sina aktiviteter kraftigt efter att finansiärerna uteblivit. Av de 25 anställda finns i dag bara fem kvar. Några av de tidigare anställda har startat kontraktsforskningsfirman MedChem, också den på Symbion. Arzalan Kharazmi själv delar sin tid mellan Lica och antikropps-screening-bolaget BioMonitor, som Lica är delägare i. I februari ingick Lica Pharmaceuticals också ett samarbetsavtal med den amerikanska arméns Walter Reed Army Institute kring utvecklingen av företagets malariamedel.