söndag 4 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lund starkare än på länge efter dubbla telekomframgångar

Kort sagt: Ericssons kvartalsrapport nu på morgonen var ett styrkebesked på alla områden, men ett besked var viktigare än de övriga, sett ur ett regionalt perspektiv.

Den strategiska satsningen på Ericsson Mobile Platforms i Lund har under första kvartalet nått lönsamhet på sista raden.

Kombinerat med framgångarna för Sony Ericssons mobiltelefoner, som i hög grad bär Lundaprägel, innebär det att Lund och Skåne åter är ett starkt telekomfäste, efter ett par års osäkerhet om framtiden.

Av Thomas Frostberg

Idén bakom dotterbolaget Mobile Platforms i Lund var att behålla den grundläggande tekniska kompetensen inom Ericsson, när mobiltelefontillverkningen slogs ihop med Sony. Färdiga tekniska plattformar skulle säljas till Sony Ericsson och andra telefontillverkare, men även till producenter av hemelektronik och inbyggda mobila utrustningar i fordon och maskiner. På så sätt skulle investeringarna i forskning och utveckling slås ut på betydligt fler telefoner och andra terminaler.

Satsningen har kritiserats både internt och av utomstående. Mobile Platforms har tillåtits kosta miljardbelopp under Ericssons hårda sparprogram. Samtidigt har grundidén ifrågasatts, på grund av de nära relationerna mellan plattformsbolaget och systerbolaget Sony Ericsson, som också är den i särklass viktigaste kunden. Frågan var om det skulle gå att skapa trovärdighet i erbjudandet att vara en oberoende teknikleverantör även till Sony Ericssons konkurrenter. Nu kommer de första positiva signalerna.

De ekonomiska framgångarna för EMP beror i huvudsak på följande faktorer:

1) Framgångarna för Sony Ericsson, framför allt med T610-modellen, innebär också ett lyft för EMP. Plattformsbolagets affärsmodell bygger på att kunderna betalar en mindre summa initialt när en order läggs, vanligtvis några miljoner dollar. De stora intäkterna kommer dock först när EMP-baserade telefoner når marknaden, vilket kan ta ett år från att kontraktet skrivs. Kunderna måste alltså lyckas med sina telefonmodeller för att EMP också ska bli lyckosamma, vilket nu sker.

2) Plattformsbolaget har också fått ett antal nya kunder den senaste tiden, berättade Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg för Rapidus efter dagens presskonferens. I dag har EMP ett dussin kunder, men bara ett fåtal är kända eftersom de flesta inte vill berätta att de använder andras teknik under mobilskalen. Därför är det svårt att avgöra om dessa kunder redan bidrar med andelar av sina försäljningsintäkter eller enbart har betalat startavgifter än så länge. Klart är att det finns en fördröjningseffekt innan det får fullt genomslag i EMP:s räkenskaper.

3) Höstens sparprogram har gett avsedd effekt och minskat kostnaderna för personal och konsulter med omkring en tredjedel, enligt Svanberg. Det som såg ut som ett dråpslag mot EMP och i värsta fall hela idén bakom plattformsbolaget har bidragit till en vändning. Verksamheten är inte längre en kostsam investering i en framtida affärsmodell, utan bidrar nu till Ericssonkoncernens positiva resultat.

Även om det är för tidigt att ropa hej efter bara ett kvartals positiva siffror står det klart att de mest omedelbara hoten mot plattformsbolagets existens är avvärjda. Kritikerna internt inom Ericsson får svårare att övertyga Carl-Henric Svanberg om att verksamheten bör avvecklas eller knytas till Sony Ericsson-samarbetet, vilket det enligt Rapidus källor funnits tendenser till.

Kombinerat med framgångarna för Sony Ericsson, som under det senaste året dessutom stärkt sin bas i Lund i samband med omstruktureringar i den europeiska organisationen, innebär det att Lund står starkare än på länge inom telekomområdet.

Det har också haft omedelbara ”smittoeffekter” i form av ökat intresse för Sydsverige från Stockholmsbaserade telekomkonsulter som HiQ och Cybercom.

För första gången sedan nedgången började är signalerna nu tydliga och starkt positiva för regionen och telekombranschen i kombination – och det är mer än välkommet!

Kort sagt: Ericssons kvartalsrapport nu på morgonen var ett styrkebesked på alla områden, men ett besked var viktigare än de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.