På Medicon Valley Academys årsmöte i Malmö i eftermiddag presenteras en ny strategi av Mikael Ørum, ordförande i MVA:s strategigrupp. Strategin uppmanar bland annat till förändringar i universitetens tech transfer-funktioner. Tanken är att skapa större samarbete mellan tech transfer-kontoren vid universiteten och de tekniska högskolorna i till exempel Köpenhamn, Roskilde och Lund. Om det visar sig rationellt kan man också överväga sammanslagningar.
Tech transfer-kontoren ska också öka sin affärsmässiga kompetens i form av bemanning med säljkunskaper, föreslår strategigruppen. I Sverige behövs dessutom mer såddkapital från statligt håll, medan Danmark genom Vækstfonden har ett starkare stödsystem till unga företag, enligt Ørum. Vækstfonden och dess motsvarigheter i Sverige ska dessutom ha tillåtelse att investera på tvärs av Öresund och låta investeringarna fortsätta till utlandet, om det är vad som krävs. Dessutom finns det behov för större skattelättnader för unga högteknologiska bolag.
Strategin ska ses som ett motdrag i den rådande globala konkurrensen, där Öresundsregionen slåss mot bioteknikkluster i Asien, USA och brittiska Oxford. På dessa platser har man lyckats bättre med att utnyttja universitetens forskningsresultat.
— Det råder en obalans mellan de miljarder som vi lägger på forskning och de små summor som vi använder till kommersialisering. MVA uppmanar regeringarna i Danmark och Sverige att investera mer i att få sålt de goda resultaten, säger Mikael Ørum, som sedan slutet av förra året leder MVA:s strategiska innovationsgrupp.
Gruppens uppdrag är att skapa överblick över styrkor och svagheter i innovationssystemen. Resultatet presenteras i dag och syftar till att skapa en kritisk massa i utnyttjandet av den akademiska forskningen. Argumenten bör i sig själv räcka för att utlösa investeringar från regeringshåll, menar Ørum.
— Det handlar om några hundra miljoner sett över tre, fyra eller fem års tid för att vässa tech transfer-enheterna. Det är en bråkdel av vad vi lägger på forskning. Var och en kan se logiken i en god investering, som skapar arbetsplatser och placerar oss i den europeiska elitklassen, säger Mikael Ørum.