Sverige har ännu inte godkänt det avtal om ett nytt skattesystem för Öresundsregionen, som Sverige finansminister Bosse Ringholm och Danmarks skatteminister Svend Erik Hovmand undertecknade i oktober.
Ett godkännande i den svenska riksdagen dröjer sannolikt till efter sommaren, erfar Rapidus. Det har skapat oro bland många Öresundspendlare som vänt sig med frågor till det nyetablerade danska skattecentret för gränspendlare (se separat artikel).
När avtalet skrevs under talades om ett genombrott för integrationen i Öresundsregionen. De nya reglerna skulle börja gälla från den 1 januari 2004, förklarade de båda ministrarna. Men redan då stod det klart för de inblandade att godkännandet inte skulle hinna igenom det svenska politiska systemet före årsskiftet.
— Det är inga konstigheter, utan helt enligt planen. Avtalet är undertecknat och klart, men den svenska processen tar lite längre tid än den danska, som var klar redan i december, säger Cecilia Bohlin som handlägger frågan på det svenska finansdepartementet.
Hon skriver som bäst på en lagrådsremiss, som ska granskas av lagrådet under april. Målet är att regeringen ska lägga fram en proposition före sommaren, men troligen hinner den inte behandlas i riksdagen förrän i höst. En orsak till att det tar så lång tid är att den svenska skattelagen måste ändras på vissa principiella punkter, eftersom avtalstexten går emot nuvarande regler. Bland annat ska Sverige införa rätten att beskatta personer bosatta i Danmark, som arbetar i Sverige, men utför visst arbete från hemmet.
Enligt Cecilia Bohlin innebär den utdragna svenska processen inga problem, så länge riksdagen godkänner skatteavtalet under året. Avdragsrätten för broavgifterna och pensionsinbetalningarna kommer ändå att gälla retroaktivt från 1 januari i år. Möjligheten att bara betala skatt i ett land för personer som utför hemarbete i ett annat land än arbetslandet kan dock tidigast börja gälla 1 januari 2005.