måndag 5 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snabbanalys från Cebit: Världen är galen igen, men en läxa har vi lärt oss

Kort sagt: Årets upplaga av världens största IT-mässa, Cebit i tyska Hannover, andas optimism. Det är vår i luften för företagen. För ett ögonblick känns det som vi flyttats tillbaka i tiden, till strax före IT-boomen.

Den som hoppats att erfarenheterna från den efterföljande IT-kraschen skulle ha vaccinerat branschen mot nya modeflugor måste dock tänka om. Framför allt telekomsektorn ångar på, som om allt det gamla var glömt och förlåtet.

Buzz words för dagen är mobile imaging, megapixlar och push-to-talk.

Av Thomas Frostberg

I marsnumret av Den Nya Ekonomins husorgan Fast Company är temat ”What we learned in the New Economy”. Den berättigade frågan tidningen ställer är om vi kommer att upprepa samma misstag när konjunkturen vänder upp igen.

Förmodligen, är Rapidus svar.

Bland annat granskas begreppet ”Move first – or die”. Med facit i hand har Fast Company omtolkat det till ”Move first without a real business – and die”. En hel bunt mobiltillverkare borde ta sig en funderare på detta, när de nu huvudstupa kastar sig in i tävlingen om att komma först med telefoner som har inbyggd megapixelkamera (kvalitetsmässigt i nivå med enklare digitalkameror), push-to-talk (en walkie-talkie-funktion för att anropa flera personer samtidigt över mobilnätet), mobila spelterminaler och andra banbrytande produkter.

Bilder i mobilen – mobile imaging – kan tjäna som exempel, då kameramobiler blivit ett konkurrensmedel för tillverkarna och redan säljs i fler exemplar än vanliga digitalkameror. Det råder inget tvivel om att bilder är ett naturligt kommunikationsmedel, som ger omedelbara upplevelser. Bra så, men det räcker inte för att motivera de ofantliga summor som plöjts ner i utvecklings- och marknadsföringskostnader. Vad som saknas är vettiga koncept för lönsamma bildtjänster, utöver vanliga MMS-meddelanden.

Varken tillverkarna eller operatörerna tycks ha tänkt hela vägen, utan rusar mot marknaden med nya produkter i högsta fart. Vad händer när megapixelkameramobilen kommer ut i butikerna? En otrolig efterfrågan och många sålda mobiltelefoner – men sedan då? De flesta byter i dag mobiltelefon oftare än kamera, men den som investerat i en så avancerad telefon lär inte byta modell lika ofta i framtiden. Det är också tveksamt hur mycket trafiken ökar i operatörernas nät med megapixelbilderna, eftersom ingen vill betala dagens rövarpriser för att skicka högupplösta bilder över mobilnätet.

De enda som med säkerhet kommer att tjäna på megapixelkameror i mobilerna är fotobutikerna, som får mer jobb när vi börjar ta fler bilder i vardagen. För precis som ”det papperslösa kontoret” ledde till ökad konsumtion av papper, kommer vi vilja ha bilderna kopierade eller i alla fall utskrivna på en bättre fotoskrivare.

Var det verkligen avsikten med mobile imaging?

Det är omöjligt att veta exakt vilka tjänster som kommer att slå, men det är oroväckande att ett antal sanningar slungas ut – och tas emot – helt okritiskt. Ungefär som hösten 1999…

När push-to-talk presenteras som nästa stora grej i Europa med enda motivering att ”det är jättestort i USA” känns det magert. Räcker USA verkligen som framgångskriterium? Är inte risken för felbedömning uppenbar i så fall, eftersom sättet att kommunicera mobilt skiljer sig kraftigt åt mellan olika länder?

Eller hur seriöst känns det när mobiltillverkarnas gråhåriga representanter presenterar underhållningstjänster som spel i mobilerna med argumentet ”vi vuxna förstår inte det här, men det är en jättehit bland unga”. Hur vet vuxenvärlden i så fall hur en hit ser ut i morgon?

En liten tröst i sammanhanget är att några av Öresundsföretagen på Cebit representerar andra, sundare strategier. Ett par exempel:

I Malmöbaserade Softhouse mobila look alike-tjänst behöver ingen ny mjukvara laddas ner och installeras i telefonen, utan all bildbehandling sker på en server i nätet. Tjänsten går därmed att använda direkt. Dessutom är marknadsföringskostnaden låg, eftersom bolaget vänder sig till etablerade mediaföretag, som kan integrera tjänsten i befintliga kanaler som webbsajter och TV-program. Ett första avtal med norska Schibsted har presenterats under mässan.

Ett annat exempel är Nextlink i Gentofte, som går in på en befintlig marknad med en väsentligt bättre produkt, baserad på standardteknik. Bolaget utvecklar Bluetooth-headset i miniatyrformat, så användaren slipper en klumpig, Star Trek-liknande utväxt på örat. Dessutom är batteritiden häpnadsväckande.

Slutligen – världen håller kanske på att bli galen igen, men en viktig lärdom tycks än så länge ha överlevt: Kostnadsmedvetenheten efter IT-yran.

Rapidus ekonomiskt sinnade redaktör hade i år gott om sällskap i ekonomiklass på planet ner till Hannover. Tidigare har det nästan varit fler personer i cock-pit än bakom det röda skynket.

PS. Som en del i sin tillbakablick omtolkar Fast Company några kända begrepp från den nya ekonomin. Vi kan inte undanhålla er exemplet ”IPO”.

Betydelse då: Initial public offering

Betydelse idag: Illegal profiteering orgy

Kort sagt: Årets upplaga av världens största IT-mässa, Cebit i tyska Hannover, andas optimism. Det är vår i luften för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.