måndag 5 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nu är det upp till bevis för Öresundsbolagen på börsen

Kort sagt: Rapidus har i tidigare analyser efterlyst fler möjligheter för privatpersoner att investera i onoterade skånska och själländska utvecklingsbolag.

I väntan på att sådana möjligheter uppstår utmanar vi nu pessimisterna, som menar att ett Öresundsfokus är betydelselöst vid investeringsbeslut.

I ett verkligt test ska vi under året ta reda på: Kan Öresundsregionens högteknologiska bolag slå den övriga börsmarknaden i Sverige och Danmark?

Av Thomas Frostberg

Låt oss först bara, som en slags varudeklaration, påpeka att detta inte är en börsanalys av vanligt slag med köp- och säljråd. Tvärtom är det ett högst spekulativt tilltag, men med en allvarligt menad avsikt att undersöka om det finns en poäng i att ha ett Öresundsperspektiv på sina investeringar.

Förutsättningarna är följande: Rapidus har i veckan investerat 10.000 svenska kronor i fyra Öresundsbolag med sikte på att kamma hem en miljon vid slutet av året.

Omöjligt? Ja, om vi bara ser till värdeökningen på börsen. Men testet sker inom ramen för årets upplaga av Börs-SM, en tävling som trots namnet också har ett antal danska aktier att välja bland. Högsta vinsten är en miljon kronor. Alltså: Om våra fyra utvalda aktier tillsammans ökar mest i tävlingen är Öresundskonceptet en dubbel framgång.

De aktier vi har valt är:

1) AXIS COMMUNICATIONS.

Bolaget har länge varit starka inom skrivarservrar, både med egna produkter och som teknikleverantör till andra. Det är en mogen marknad, som gått tillbaka under konjunkturnedgången. Spänningen med Axis ligger inom det snabbväxande affärsområdet video, med nätverkskameror och videoservrar. Trots dollarfallet ökade försäljningen med 18 procent under förra året och står nu för 57 procent av omsättningen.

Axis nätverkskameror passar bra in i det förestående teknikskiftet inom säkerhetsbranschen. Dagens stora leverantörer av övervakningskameror vaktar sina marknadsandelar genom att fortsätta sälja gammal kamerateknik. Under tiden har Axis kunnat smyga fram och ta en stark position inom digitala kameralösningar, som ger möjlighet att koppla på intelligens som bildanalys. När teknikskiftet tar fart på allvar är bolaget därför ett intressant uppköpsobjekt för större aktörer som snabbt måste ändra kurs.

Dessutom har Axis börskurs hittills inte riktigt följt med i den allmänna uppgången för IT-bolagen och en korrigering uppåt är trolig.

2) NOVOZYMES

Ett i Sverige föga känt bolag, som är i högsta grad både lönsamt och högteknologiskt – och egentligen övermoget i samlingen av utvecklingsbolag. Novozymes omsättning ökade förra året till 5,8 miljarder danska kronor och resultatet före skatt till drygt en miljard.

Men bland det begränsade urvalet av danska bolag i tävlingen är det ett av få med någon egen utvecklingsverksamhet. Novozymes har nämligen, efter framgångar med att sälja enzymer till tvättmedelstillverkare, nu börjat se de första resultaten av sina medicinrelaterade projekt, som på sikt ska säljas av till traditionella läkemedelsbolag.

En extra potential ligger i att ledningen signalerat återköp av egna aktier och en höjd utdelning, vilket kan driva upp kursen.

3) PRECISE BIOMETRICS

Bubblaren i gruppen. Bolaget är hårt pressat av låg försäljning, trots fokus på säkerhet efter 11 september och trots att bolaget finns med i viktiga konsortier kring stora upphandlingar av id-kort med biometri.

I går blev det klart att man får in 61 miljoner svenska kronor från gamla och nya ägare, men aktien står fortfarande lågt i kurs. Det är också huvudskälet till valet – Precise Biometrics är en vinna- eller försvinnaaktie. Med finansieringen tryggad för tillfället kan det räcka med ett genombrott i någon av de viktiga förhandlingarna, för att kursen ska sticka i väg. Den dåliga försäljningen hittills beror inte främst på missade order, utan på att marknaden utvecklats betydligt långsammare än väntat.

Med den säregna psykologi som råder på börsen kan en aktie som kostar runt tre kronor se billig ut och lätt gå upp några kronor, trots att 100 procents uppgång alltid borde vara svår att nå.

4) ACTIVE BIOTECH

Ett av de bolag som gick till final i Årets Rapidusföretag, tack vare spännande framgångar inom projektet för behandling av multipel skleros, som nått goda resultat i kliniska fas II-studier.

Kursen har gått som en jojo på senare år, både beroende på vaktombyte på ägarsidan och på placerarnas växlande tilltro till biotekbranschens framtidsutsikter.

Active Biotech har passerat flera kritiska faser i sitt utvecklingsarbete. Även om mycket återstår, kan nya positiva studieresultat och nyheter om samarbeten med större läkemedelsbolag driva kursen under året. Risken ligger framför allt i att studierna plötsligt slår fel, vilket fortfarande är fullt möjligt.

Vi återkommer under resans gång med rapporter om hur det går för Rapidus Öresundsportfölj i Börs-SM 2004. Final blir det i december.

Kort sagt: Rapidus har i tidigare analyser efterlyst fler möjligheter för privatpersoner att investera i onoterade skånska och själländska utvecklingsbolag. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad