måndag 5 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Okritiskt upplägg bakom Metro Øresund sänker trovärdigheten

Kort sagt: När månadstidningen Metro Øresund lanseras nästa vecka är det ett lovvärt initiativ som ska öka informationsflödet över Sundet, något som Rapidus efterlyst många gånger tidigare i våra snabbanalyser.

Problemet är bara att upplägget i grunden är felaktigt. Tidningen står inte fri från finansiärerna, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) och Region Skåne, utan har tvärtom inskrivet i affärsplanen att rapporteringen om regionen inte ska vara kritisk.

Den enda säkra vinnaren är Metro, en kommersiell aktör som på ett smart sätt fått offentlig finansiering till en fullskalig marknadsundersökning under ett års tid.

Av Thomas Frostberg

Det finns utan tvekan positiva effekter av att Metro startar en Øresundsbilaga, så låt oss börja i den änden:

För det första kommer mängden information som sprids över Öresund att öka. Det är bra, för att inte säga nödvändigt, om något av regionens potential ska kunna utvecklas till verklig tillväxt och framgång.

För det andra är det i sig bra att Metro värderar att Öresundsregionen har en sådan potential som gemensam annonsmarknad att man vill starta en gränsöverskridande tidning i området. Det är ett erkännande från en kallt beräknande aktör på marknaden, som sänder signalen att utvecklingen gått framåt sedan broinvigningen.

På båda dessa områden har de traditionella medierna misskött sitt uppdrag gentemot sina läsare, lyssnare och tittare. Informationsbehovet på tvärs av Öresund, alltså inte bara om specifika Öresundsfrågor utan om vardagslivet på andra sidan, har länge betraktats som en perifer fråga för en liten klick människor. Sydsvenskan har till exempel två journalister i Eslöv, men bara en i Köpenhamn. Samtidigt ökar både pendling och flyttrörelser över Sundet. Därför är Metros satsning en välkommen känga åt branschkollegorna.

För det tredje är det faktum att Region Skåne och HUR samarbetar en framgång i sig. Ett av problemen när det gäller Öresundsintegrationen har varit svårigheten att skapa ömsesidigt intresse för olika projekt, både inom näringslivet och bland offentliga aktörer.

Där tar dock listan med positiva effekter slut och det är tveksamt hur starkt genomslag Metro Øresund egentligen kan få på utvecklingen i regionen. För Öresundsbilagan, som väntas nå 600.000-750.000 läsare av Metro Skåne och MetroXpress i Köpenhamn, är inte en vanlig Metrotidning.

Tidningen ska vara ”ett koncentrat av parternas intressen i regionutvecklingen”. Det kräver ”en omfattande grad av integrerat samarbete mellan redaktion och parterna som innehållsleverantörer”. Ett redaktionsråd, bestående av representanter för redaktionen och finansiärerna, ska vara ”den överordnade myndigheten” för den redaktionella delen av projektet. ”Besluten från det månatliga redaktionsrådsmötet förmedlas till redaktionen, som därefter producerar tidningen.”

Vidare: ”För att säkra Metro Øresunds balans, parternas legitima intressen och Metros journalistiska oavhängighet och trovärdighet, ska tidningen inte vara det forum, där det riktas kritiskt ljus mot regionen”.

Allt enligt den affärsplan som låg till grund för HUR och Region Skånes beslut att satsa 1,5 miljoner danska kronor i projektet. Ett underlag som inte ens alla inblandade tycks ha läst igenom ordentligt före beslutet, visar en rundringning som Rapidus har gjort. I stället hänvisar man till det avtal som nu ska skrivas på av parterna. I avtalet ska det finnas andra formuleringar om redaktionens självständighet, men avtalstexten får vi inte se i dagsläget eftersom alla ännu inte har skrivit på det.

Sorry, men upplägget låter mer som samhällsinformation förklädd i journalistisk form. Sådana tidningar blir sällan särskilt intressanta och därmed inte lästa av särskilt många. Det hade varit både rakare och enklare om HUR och Region Skåne hade köpt annonsplats i den nya tidningen för pengarna, i stället för att blanda sig i själva utgivningen.

Vad vinner då Metro på projektet? Jo, som projektdirektör Svenn Dam i Metro International uttrycker det, Metro Øresund är ett test på om det finns kommersiell bärkraft i en Öresundsgemensam annonsmarknad. Tidigare försök har varit allt för snävt inriktade på detaljhandelns annonser, medan Metro Øresund också ska fånga upp fastighetsmarknaden, kultur, nöje, utbildning, trafik, resor och andra områden där utbudet och efterfrågan finns på olika sidor av Öresund.

Till detta har han fått ett offentligt miljonstöd för vad som i praktiken är en marknadsundersökning i full skala under hela 2004. Hur planerna ser ut efter årsskiftet är det bara Metros eget folk som vet. Sannolikt har de en betydligt större plan i bakfickan. Det finns till exempel anledning att titta på Metros satsning i Stockholm på en bostadstidning till samtliga hushåll.

Kort sagt: När månadstidningen Metro Øresund lanseras nästa vecka är det ett lovvärt initiativ som ska öka informationsflödet över Sundet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad