tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fördel med ny och större Hovedstadsregion – även för Skåne

Kort sagt: Den senaste veckans debatt i Danmark visar att mycket talar för en ny, stor och stark Hovedstadsregion. Näringspolitiskt är det en stor fördel i kampen mot förödande geografiska särintressen i dansk, offentlig administration.

För Öresundsregionen uppstår dessutom en positiv sidoeffekt: En ny Hovedstadsregion säkerställer att näringslivet i Öresundsregionen i huvudsak ska samarbeta med två regionala aktörer: Region Skåne och Hovedstadsregionen. Men tiden är knapp för att få upp Öresundsargumenten på agendan.

Av Keld Broksø

Anden slapp ur flaskan i fredags förra veckan, när den danska regeringens strukturkommission lade fram en rad modeller för hur dansk lokaladministration ska kunna bantas. Det ska ske genom en minskning från 271 kommuner till omkring 100. Samtidigt reduceras de nuvarande 14 amterna till 3-8 regioner.

Reduktionen är en klar fördel, sett ur näringspolitiskt perspektiv: Stora, offentliga och beslutsföra enheter är att föredra framför små, stridande enheter. Dessutom är det avgörande för Öresundsregionen att Skåne nu får en mer samlad Hovedstadsregion att samarbeta med. Fördelarna vid ökad integration i Öresundsregionen till följd av större beslutskraft i Östdanmark överväger mer än väl konkurrenshotet som en del skåningar kan se i en starkare Hovedstadsregion. Det handlar trots allt bara om en sammanslagning i den offentliga administrationen, inte i själva näringslivet.

Sammanslagningen i en ny regionstruktur kommer troligen att omfatta Københavns kommune (som också är ett amt), den underliga ön mitt inne i Köpenhamn vid namn Frederiksbergs kommune (som också är ett amt) samt Københavns amt (med 18 kommuner runt om Köpenhamn), Frederiksborgs amt (med 11 kommuner) samt Roskilde Amt (med 18 kommuner). Som mest kan hela Själland bli en samlad region och som sådan Skånes samarbetspartner.

Och det är inte illa.

Stora enheter betyder, ännu en gång sett ur näringslivsperspektiv, att det offentliga kan leverera bättre och billigare lösningar. Men det är bråttom att lyfta fram dessa argument, liksom argumenten om fördelarna för Öresundsregionen. Remisstiden går ut den 7 april för organisationer och andra intressenter. Lagförslaget ska behandlas i folketinget till hösten och den nya lagstiftningen väntas införas under 2005. Risken finns att politisk maktkamp ödelägger den enastående chans som nu finns för sammanläggningar.

Egendomligt nog är Öresundsperspektivet helt utelämnat i Strukturkommissionens betänkande och den därpå följande debatten. Det är märkligt, eftersom man borde ta de senaste årens retorik på allvar när det gäller Öresundsregionen som tillväxtområde och europeiskt regionföredöme. En ny, samlad struktur i Hovedstadsregionen har stor betydelse för förverkligandet av visionerna.

Vid flera tillfällen har geografiska särintressen i Danmark visat sig bromsa visionerna inom till exempel marknadsföring, näringsutveckling och trafikinvesteringar. Därför ger Rapidus några förslag på vad den nya debatten om Hovedstadsregionen också borde handla om.

* I dag behandlas företag olika från kommun till kommun när det gäller miljö, skatt och tillståndsgivning för exempelvis byggprojekt. En mer enhetlig behandling i en större Hovedstadsregion skulle betyda att man också över Öresund kan förhandla sig fram till en mer likriktad och därmed enklare och mer överskådlig behandling av företag.

* Offentliga upphandlingar blir mer överblickbara i en stor och stark Hovedstadsregion. Man ska bara behöva vända sig till ett ställe i de flesta fall. Det ger tydlighet också när skånska företag vill lämna anbud på exempelvis IT-system när en utökad Hovedstadsregion ska samordna sina existerande system.

* En stor Hovedstadsregion garanterar högre kvalitet i den offentliga förvaltningen. Ett bra exempel är det nya danska skattecentret för Öresundspendlare. Det visar att Hovedstadsområdet har behov för att samla sina kompetenser.

* Biotekindustrins samarbete med sjukhusen underlättas när den nuvarande Hovedstadens Sygehusfællesskab försvinner. I en större Hovedstadsregion blir det i konsekvensens namn färre, större och mer effektiva sjukhus, som kan utnyttja potentialen i Medicon Valley.

* En utökad Hovedstadsregion blir mer slagkraftig än den samling med stridande amter som Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) i dag är ett uttryck för. Sammanslagningen får betydelse när till exempel EU:s Interreg-medel ska fördelas i Öresundsregionen, eftersom den danska Hovedstadsregionen därmed får samma funktion som Region Skåne, som redan har frågor om regional utveckling och fördelning av statens och EU:s utvecklingsmedel som sin uppgift.

Med andra ord: Det finns mycket för det danska näringslivet och dess företrädare att ta fasta på, särskilt för dem som tror på Öresundsregionen – även på den svenska sidan. Det senare kräver dock en uppgörelse med den beröringsångest som fortfarande existerar över Sundet när det gäller åsikter om grannlandets ”inre angelägenheter”.

Kort sagt: Den senaste veckans debatt i Danmark visar att mycket talar för en ny, stor och stark Hovedstadsregion. Näringspolitiskt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad