tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utvecklare av nanoverktyg söker kapital för serietillverkning

Teknikföretaget nQuip på Ideon söker kapital för att börja serieproducera sin produkt Edu-Scope. 14 prototyper av Edu-Scope, ett atomkraftsmikroskop för undervisning, har redan sålts för omkring 140.000 svenska kronor styck.

Fyra miljoner kronor behövs för att kunna starta serietillverkning och anställa en marknadsförare. nQuip för diskussioner med riskkapitalister och hoppas få in pengarna under början av 2004. Bolaget har dessutom börjat söka en lämplig partner för produktionen.

Mikroskopet är ett viktigt inslag i nanovetenskaplig forskning. Enligt nQuips VD Joakim Lindahl är den här typen av instrument både dyra och komplicerade, och nano-forskare bygger ofta själva om sitt exemplar för att det ska passa de egna syftena – vilket gör utrustningen ännu svårare att använda för en amatör. När allt fler universitet och högskolor satsar på nano-inriktade utbildningar växer behovet av billigare instrument anpassade för undervisning.

Hittills är det Köpenhamns och Lunds universitet samt några svenska gymnasieskolor med stipendiepengar till vetenskaplig utrustning som satsat på Edu-Scope. Högskolor i bland annat Leeds och Dublin har begärt in offerter från nQuip. Det finns omkring 20 tillverkare av atomkraftsmikroskop i världen, men enligt nQuips egna uppgifter är det bara ett fåtal av dem som börjat ta fram ett instrument för utbildning.

nQuip grundades för nästan fyra år sedan som en avknoppning från Lunds universitets avdelning för fasta tillståndets fysik. Styrelseordförande är fysikprofessorn Lars Montelius som tillsammans med Joakim Lindahl äger bolaget. Utvecklingsarbetet har finansierats med hjälp av pengar från bland andra Stiftelsen för Strategisk Forskning, Stiftelsen Innovationscentrum och Almi.

Teknikföretaget nQuip på Ideon söker kapital för att börja serieproducera sin produkt Edu-Scope. 14 prototyper av Edu-Scope, ett atomkraftsmikroskop för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.