onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicon Valley måste spetsa budskapet i konkurrensen med Stockholms nya biotekprofilering

Kort sagt: I dag träffas en grupp nyckelpersoner för att diskutera hur de ska kunna marknadsföra Medicon Valley-området bättre tillsammans.

Det är inte en dag för tidigt – tvärtom. Till skillnad från till exempel Stockholm-Uppsala förmår Öresundsregionens många förespråkare fortfarande inte att samla sig till en gemensam marknadsföringsinsats, senast bevisat under den pågående bioteknikmässan i Stockholm.

Av Thomas Frostberg

Det såg så väldigt bra ut på mässkartan. Ideon, Medicon Valley Academy och Medeons montrar var placerade på rad i den stora mässhallen på Biotech Forum, som öppnade i onsdags och har sin sista dag i dag. Äntligen hade någon tagit ett samlat grepp på marknadsföringen av Medicon Valley och Öresundsregionen. Trodde vi.

De rejäla montrarna ligger visserligen tätt tillsammans, dessutom omringade av en rad Öresundsbolag. Men för de besökare som inte på förhand känner till kopplingarna finns inget som berättar att de olika utställarna jobbar för ett gemensamt mål.

Medeon har en stor vägg som fångar blicken, Medicon Valley Academy jobbar med presentationer av regionen på mindre skärmar medan Ideon har montern fylld med bolag som presenterar sin verksamhet.

I en annan del av lokalen breder Stockholm Uppsala Bioregion ut sig och presenterar ett 50-tal företag i en samlingsmonter. Skillnaden är påtaglig. Utställningsytan har en gemensam inramning som är omöjlig att missa och som gör att mässbesökaren omedelbart begriper att de olika delarna av montern hänger ihop. Dessutom syns montern från i stort sett hela mässhallen tack vare arrangemang med banderoller i taket.

De olika Medicon Valley-montrarna är i och för sig snyggare och designmässigt bättre utformade, men Stockholm-Uppsalas genomslagskraft är större. För säkerhets skull välkomnas besökarna dessutom redan i ingången till mässhallen med en monter där Stockholm Bioregion presenterar ett tiotal forskare från Karolinska Institutet, AstraZeneca och Pfizer i form av tremeters pappfigurer. Omöjliga att bara gå förbi.

Varför nu denna fixering vid mässpresentationer? Rapidus har i flera tidigare analyser kritiserat regionens olika marknadsföringsorgan på IT-området för att de inte klarar av att på exempelvis världens största IT-mässa Cebit marknadsföra regionen under ett gemensamt paraply. Samma sak gäller alltså för biotekområdet.

Problemet är att regionen aldrig kan uppfattas som en region av utomstående, så länge det interna samarbetet inte kommit längre. Medicon Valley är visserligen ett varumärke som har marknadsförts framgångsrikt, men just därför är det så förvånande att det saknas ett sammanhållet grepp på biotekmässan. Det handlar inte om att marknadsföra själva regionen med fler skärmar, utan om att göra det tydligt vad regionen omfattar genom att samla de utställande företagen under en Medicon Valley-portal. Det är i slutändan företagen och den akademiska forskningen som är regionens styrka och som kan fånga besökarnas intresse. Samlade på en gemensam utställningsyta skulle det dessutom ge helt andra möjligheter att arrangera miniföredrag och presentationer som drar folk till montern.

Det vill till att det sker en rejäl förbättring, särskilt som Stockholmsområdet nu skärper sin marknadsföringsinsats inom life science genom formerandet av Stockholm Bioregion med AstraZeneca, Stockholms stad och Karolinska Institutet som initiativtagare. Trots att de redan sitter på det i särklass starkaste varumärket, Karolinska Institutet, tittar Stockholmsrepresentanterna lite avundsjukt på hur Medicon Valley lyckats sätta sitt namn i mångas medvetande.

Men det finns en viktig skillnad mellan Stockholm-Uppsala och Medicon Valley. Det gäller uppbackningen från politisk nivå. Medicon Valley är trots allt delat mellan två nationella politiska system, medan Stockholmsområdet bara har en regering att påverka. Där har man också varit mer framgångsrika. Rapidus bild är att svenska toppolitiker som näringsminister Leif Pagrotsky, utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros och inte minst statsminister Göran Persson rent intellektuellt vet något om vad som händer i de södra delarna av deras rike. Men de har inte den där personliga känslan och engagemanget för det, känslan som stärks av närhet och samhörighet och som i dagsläget gör dem till mer passionerade ambassadörer för Stockholm.

Medicon Valley-områdets aktörer måste samla sig till en gemensam marknadsförings- och kommunikationsinsats. I dag är ansvaret uppsplittrat på allt för många olika aktörer.

Kort sagt: I dag träffas en grupp nyckelpersoner för att diskutera hur de ska kunna marknadsföra Medicon Valley-området bättre tillsammans. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.