DTU Innovation i Lyngby är på väg att ta över omkring två tredjedelar av BioVisions portföljbolag. Det är en följd av att BioVision, dotterbolag till Bioteknologisk Institut, inte fått något nytt godkännande som innovationsmiljø av Videnskabsministeriet. Därmed får bolaget inte några statliga pengar de kommande åren.
Hela portföljen sprids ut på andra innovationsmiljøer utifrån företagarnas egna önskemål. Copenhagen Biotech Assets, OsteoMate, ProteoTarget, ViroGates, SEMA och SurVac hamnar hos DTU Innovation, medan Plantic och Bioinformatics går till Østjysk Innovation och Promogenetics och Chemogenetics till CAT-Symbion Innovation.
BioVision kommer enligt VD Poul Andersson att behålla sin ägarandel i en del av bolagen. Man planerar ett samarbete med DTU Innovation kring de företag som hamnar där.
Ulla Brockenhuus-Schack, VD för DTU Innovation, är positiv till tillskottet.
— Det är bra för oss eftersom det ger vår portfölj bättre balans, med fler farmakologiskt riktade företag. Samtidigt blir det en utmaning, eftersom många av de vi tar över behöver kapital inom ett år.
DTU Innovation har för år 2004 fått de medel man sökt från staten, drygt 14 miljoner danska kronor, med löfte om tre till om det behövs. Innovationsmiljøn har dessutom en fond på 85 miljoner kronor och ett affärsängelnätverk som Ulla Brockenhuus-Schack beskriver som mycket aktivt.
Det fanns från början tolv ansökningar om att få bli innovationsmiljø under åren 2004-2008. Tio kvalificerade sig till slutomgången och till sist utsågs sju innovationsmiljøer för perioden. Bedömningen bygger bland annat på en värdering av de sökandes förmåga att ge stöd till ett projekt under hela utvecklingsprocessen och på deras samarbete med universitetsvärlden.
Innovationsmiljøerna får nästa år 123 miljoner danska kronor, en sänkning med tio miljoner jämfört med i år. För år 2005 är siffran preliminärt satt till endast 75 miljoner, men det avgörs slutligen i statsbudgeten. Innovationsmiljøerna stöttar utvecklingsbolag med 750.000 kronor i startkapital. Pengarna är offentliga medel, men det krävs också en privat medfinansiering på minst 18 procent av beloppet.