onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Pigg Schlüter roade Malmöpublik – men lång väg kvar för integrationen

Läs ett snabbt referat från morgonens frukostmöte med barriärombudsmannen Poul Schlüter.

Förre statsministern i Danmark, Poul Schlüter, är en morgontrött man som normalt skyr tidiga möten.

Det dolde han väl när han mötte Rapidus frukostgäster i morse i advokatfirman Moll-Wendéns lokaler vid Stortorget i Malmö.

Jan Wifstrand, Rapidus grundare och intervjuare av gästen, behöver inte anstränga sig med några isbrytare när den politiske veteranen Schlüter tar plats på scenen. Denne presenteras för några i den fullsatta salen: Strålforskoncernens VD Per Samuelsson, generalsekreteraren i Föreningarna Nordens Förbund Karen Bue, och Preben Eyermann, son till grundaren av en konservativ dansk väljarförening. Sedan dröjer det inte många minuter till dagens första skratt. Jan Wifstrands fråga om juristen Schlüter – apropå möteslokalen – inte kan berätta lite om sina erfarenheter av advokatlivet besvaras med ett rappt:

”Nej. Det är för tråkigt.”

Arbetet med integration, menar han, är betydligt intressantare. Sedan tio månader tillbaka är han Nordiska Ministerrådets barriärbekämpare, inte bara i Öresundsområdet utan i hela Norden. Schlüter har föreslagit en offentlig IT-tjänst för pendlare som snabbt vill beräkna sin framtida skatt. Den hoppas han ska vara klar nästa år. Han hävdar också att han arbetar hårt på att göra banköverföringar mellan länderna enklare. Högst tre dagar ska en transaktion få ta, och den ska vara långt billigare än i dag.

”Jag ska bara få ministrarna att förstå att det är jag som har rätt och bankerna som har fel. Det är möjligt att bankerna kan försvara dagens pris, men jag tror det blir svårt.”

Att Schlüter får en ersättare den dag han slutar säger han sig vara säker på. Han är övertygad om att gränshindren blir en fast punkt på Nordiska Rådets dagordning.

Självklart betonar han vikten av det nya skatteavtalet. Han går pedagogiskt igenom huvudpunkterna, och när Jan Wifstrand är nära att avbryta uppräkningen hejdas han redan på inandningen av en förmanande blick från Schlüter:

”Nu ska vi bli klara med detta först.”

När Poul Schlüter belåtet avrundat kontrar Wifstrand:

”Men kommer det här verkligen att fungera? Eller blir det som vi är vana, att danskarna alltid är smartare i förhandlingarna?”

Publiken skrattar hjärtligt, särskilt som Schlüter med ett finurligt leende drar på svaret i det längsta. Kontentan tycks vara ”kanske det”.

När man ser den 74-åringe Schlüter avslappnat hålla låda är det inte helt lätt att förstå den Svenska Dagbladet-analys från 1981 som Jan Wifstrand läser högt ur. Schlüter var nybliven kandidat till statsministerposten och kallades blek, ointellektuell och en främmande fisk bland pamparna i dansk politik.

”Finns den tidningen kvar?” skojar Schlüter.

Att det nuvarande jobbet skiljer sig mycket från tillvaron som statsminister håller han gärna med om.

”När jag var minister kunde jag säga till mina ministrar att ’Nu ska vi genomföra detta och detta, och fort ska det gå’. Så fungerar det ju inte riktigt på den här posten.”

Men åtminstone en strategi har han kvar sedan förr. Stämningen var låg när den borgerliga regering tillträdde, och han säger att han då aktivt valde optimism som ett arbetsredskap.

”Den optimismen har jag aldrig lämnat bakom mig. Den är dessutom smittsam.”

Om ett och ett halvt år planerar han en framtid som halvpensionär, styrelseproffs och debattör. Kanske blir det också en bok till (”Sikken et liv” kom ut 1999). Fram till dess fortsätter han bekämpa gränshinder för Nordiska Ministerrådet.

”När passunionen kom, och man kunde börja resa fritt i hela Norden, var det en mycket stor sak. I dag är det en självklarhet. Vi har kommit en lång väg, men fortfarande är det mycket kvar att göra.”

Nästa frukostmöte hålls den 3 december.

Text: Lisa Kirsebom

Foto: Kristoffer Lindblad

Läs ett snabbt referat från morgonens frukostmöte med barriärombudsmannen Poul Schlüter. Förre statsministern i Danmark, Poul Schlüter, är en morgontrött […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad