Det nystartade nanomaterialsbolaget QuMat Technologies AB i Lund tar in nära åtta miljoner svenska kronor från en amerikansk investerare. Vem som satsar pengarna är ännu inte officiellt.
— Sedan i januari har vi en anställd i QuMat, och för de nya pengarna ska vi ta in ytterligare två till tre personer, säger professor Lars Samuelson vid Lunds tekniska högskola (LTH).
De första anställda kommer främst att arbeta med proof of principles, demonstrationer av koncept för framtida produkter. Forskarna bakom bolaget hoppas att inom något år få tag på fem till tio gånger så mycket riskkapital som i denna investering, och kommer då utöka styrkan till mellan tio och femton personer.
QuMats verksamhet bygger på forskningsresultat inom nanoteknologi vid LTH:s avdelning för fasta tillståndets fysik och det tvärvetenskapliga Nanometerkonsortiet. Fokus ligger bland annat på endimensionella halvledare tillverkade av så kallade nanotrådar, strängar av halvledarmaterial med en bredd som ungefär motsvarar storleken hos en elektron. Enligt Lars Samuelson är forskarna i Lund först i världen med att lyckas skapa komponenter i nanodimension för elektronik och fotonik. Nanokomponenterna blir inte bara mindre än dagens, utan också avsevärt snabbare och strömsnålare.
QuMats huvudkonkurrenter finns i USA, bland annat inom det amerikanska företaget Nanosys som nyligen fått in hela 38 miljoner dollar i riskkapital.
QuMat Technologies grundades 2002 av Lars Samuelson tillsammans med Knut Deppert och Jonas Ohlsson, även de forskare vid LTH. Styrelseordförande är Lars-Åke Ledebo som bland annat var med och grundade Epiquip, numera Epigress AB, på Ideon.