torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fusioner krävs för att stärka Öresund som magnet inom IT-outsourcing

Kort sagt: Öresundsregionen har alla möjligheter att bli bättre på outsourcing. Redan i dag finns goda exempel på hur koncerners IT-funktioner läggs över till stora aktörer som CSC, WM-data och Mærsk Data här i regionen. Men det kan bli ännu bättre om outsourcingföretagen samarbetar och fusionerar mer på tvärs av Sundet – paradoxalt nog med ökad arbetstrygghet för IT-personalen som positiv bieffekt.

Av Keld Broksø

Outsourcingtåget går nu så snabbt att det brådskar med en målmedveten profilering av Öresundsregionen som outsourcingmagnet. Ett tecken i tiden är att Mærsk Data med huvudkontor i Köpenhamn överväger att lägga bud på flygbolaget SAS IT-bolag Scandinavian IT Group med 1.200 medarbetare och en omsättning på över 1,5 miljarder svenska kronor.

Om Öresundsregionen spelar sina kort rätt och markerar sig ännu tydligare i konkurrensen om outsourcinguppdragen kan en större del hamna här i regionen – och inte bara hos Mærsk Data.

Därmed skulle inte outsourcing nödvändigtvis behöva betyda att jobb försvinner – tvärtom.

För många IT-anställda i Danmark framstår till exempel ett stort vitt hus i Köpenhamn som lejonets gap: Vem blir nästa offer för jätten CSC, med 1.700 anställda bara i Danmark, när IT-avdelningarnas uppgifter ska outsourcas? Men skräckbilden håller inte.

Outsourcing till bland annat CSC har nämligen visat sig vara något av det säkraste som kan drabba en IT-medarbetare på jobbfronten i dessa dagar. Det manar till eftertanke, om Öresundsregionen ska behålla uppdragen i den globala outsourcingkonkurrensen. Potentialen är nämligen enorm för att bli en långt starkare magnet inom outsourcing, bedömer flera aktörer som Rapidus har talat med.

Men det krävs ett nytt fokus på samarbete och fusioner mellan outsourcingbolag i regionen. Varje firma ska vara uppmärksam på vilka kompetenser som kan användas i samspel med andra kring outsourcing. Inte minst de stora bolagen, som under alla omständigheter kämpar mot de globala IT-jättarna, kan nå fördelar genom att gå samman. Mindre firmor med spetskompetens kan i viss utsträckning ansluta sig i form av ett mindre förpliktigande samarbete både med andra små företag och med de större bolagen. Samarbetet ska visst ske för regionens skull, men inte minst för leverantörernas egen skull, om de ska ha nytta av en starkare dragningskraft kring outsourcing i området.

Internationella koncerner går ofta till globala outsourcingföretag som IBM och HP, men det skapar samtidigt ett spelrum och en marknad för de mindre företagen.

Hur snabbt outsourcingtrenden sprider sig i området visas bland annat av att CSC bara i år har slukat stora IT-uppdrag (och medarbetare) från TDC, Tryg och ISS. CSC:s danska direktör, Ingelise Bogason, påpekar att det inte har lett till några uppsägningar. I år har 184 TDC-anställda, 60 ISS-medarbetare och från 1 december även 67 personer från Tryg fått CSC som ny arbetsgivare. Ingen har fått gå, helt enkelt på grund av att medarbetarna hos outsourcingföretagen får chans att utföra andra uppdrag när arbetet för den gamla arbetsgivaren har effektiviserats. Analysföretaget IDC spår dessutom en tillväxt inom outsourcing enbart i Danmark på nio procent, först och främst i Köpenhamnsområdet.

Om vi fortsätter leka med tanken om att skapa ett kraftcentrum i Öresundsregionen kring outsourcing så kommer vi inte förbi globaliseringen som konkurrensfaktor.

Öresundsregionen är inget Bangalore med billig arbetskraft. Därför kommer det att handla om spetskompetens på områden som kommersiell och teknisk projektstyrning samt större närhet till den nordeuropeiska marknaden än vad mer exotiska platser kan erbjuda. Närheten är avgörande, speciellt när det gäller projekt- och programledning, där lokalkännedom kan utnyttjas.

Ska Öresundsregionen kunna konkurrera om uppdrag även i exempelvis Stockholm, så måste närheten till kunderna klaras av genom att låta lokala team arbeta tätt inpå företagen, medan kompetensen samlas i Öresundsregionen. Om Öresundsregionen ska bli en ännu större magnet inom outsourcing kräver det också en kritisk massa och att industrin mognar, för att inte framstå som så uppsplittrad som den gör i dag. Nyare IT-företag menar ofta att de kan lösa outsourcingsuppgifter inom vilken bransch som helst, men endast ett fåtal av de mindre aktörerna är tillräckligt duktiga för det. I valet bland större aktörer, som ofta framstår som ett säkrare alternativ, har Sonofon i år outsourcat till WM-data i Danmark, en av de stora leverantörerna på området. WM-data, som också är ett av de stora outsourcingbolagen i Skåne, ansvarar nu för Sonofons servrar, program, nätverk och kundsupport.

Men danska Mærsk Data är ledstjärnan när det gäller att öppna upp för strategisk outsourcing över Sundet. Den positionen har Mærsk Data skapat genom att köpa in sig, steg för steg, på den svenska marknaden. Det räcker att nämna IT-bolagen Epona Data och Epona Services med huvudkontor i Lund och filial i Göteborg.

En förutsättning för outsourcing är att leverantörerna kan visa att de kan utföra uppgifterna bättre än kunderna själva. Här spelar samarbetet in. Ju mer man använder andra aktörer både lokalt och på den andra sidan Sundet, desto bättre. Direktören för Øresund IT Academy, Peter Höjerback, förvånas över att portalen Find IT, med över 700 IT-företags kompetensområden i Öresundsregionen, används så lite som den gör. Kanske är det av konkurrensskäl som bolagen är försiktiga med att använda varandra, men just när det gäller stora outsourcinguppdrag kan det vara förnuftigt att gå samman i Öresundsregionen.

Låt oss till slut vända tillbaka till de 184 TDC-anställda, som nu finns hos CSC: Ganska snart efter att de flyttats över till CSC inledde TDC ett omfattande sparprogram med uppsägningar, men hos CSC är de gamla TDC-medarbetarna fortfarande kvar.

Den historien är värd att ta lärdom av för Öresundsregionen.

Kort sagt: Öresundsregionen har alla möjligheter att bli bättre på outsourcing. Redan i dag finns goda exempel på hur koncerners […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.