Kort sagt: När Ideon på söndag inleder sitt 20-årsfirande kommer fokus i hög grad att ligga på framtiden. Ideons styrelse arbetar som bäst med forskningsbyns visioner för de kommande 20 åren, ett arbete som väntas bli klart mot slutet av året.
En av de frågor man hittills duckat för är hur samarbetet med andra företagsområden i grannskapet, framför allt Brunnshög, ska hanteras. Frågan om Ideons namn och hur det får användas ställs där på sin spets.
Av Thomas Frostberg
Ideon har ur många synvinklar varit framgångsrik som forskningsby och är i en klass för sig, jämfört med alla liknande satsningar i Sverige. Det visar om inte annat en rapport som presenteras vid måndagens seminarium på Ideondagarna.
Samtidigt visar rapporten på flera svagheter, bland annat när det gäller utnyttjandet av rådgivning kring företagsbyggande, universitetets synlighet, samordningen mellan olika stödorganisationer och inte minst bristen på samverkan mellan företagen på Ideon.
Rapidus publicerade den 23 maj i år förslag på en agenda i fem punkter för Ideons nye VD Hans Möller. Det handlade om varumärket Ideon, förhållandet till Brunnshög, starthjälp till nyföretagare, samarbetet över Sundet – och slutligen förslaget att släppa in McDonald’s på Ideon. (För att läsa förslagen i sin helhet, följ länken till vårt textarkiv i slutet av denna text.)
Allra mest infekterad är uppenbarligen frågan om Ideons namn och varumärke. Det visar inte minst den stora respons vi fått på tidigare snabbanalyser i ämnet. Flera mindre Ideonföretag har varit starkt positiva. En grupp tungviktare som varit med länge i Ideonsammanhang ställer sig däremot helt avvisande till förslaget att låta namnet användas på nya områden, närmast det framväxande Brunnshög på andra sidan motorvägen.
Motiveringen är att Ideonnamnet bara får kopplas till forskningsbaserat företagande, inte företag i den bredare mening som är tänkt att hålla till på Brunnshög. Namnet kontrolleras av stiftelsen SUN, inrättad av Lunds universitet, Länsstyrelsen och Handelskammaren. De har tidigare sagt nej till en förfrågan från Lunds kommun att även få kalla Brunnshögsområdet för Ideon. Just nu pågår en ny utredning i SUN av namnfrågan.
Visst finns det en poäng med att inte urvattna Ideonbegreppet, som ett tag omfattade både verksamhet på S:t Larsområdet i södra Lund och en satsning i Malmö. Varumärket Ideon är laddat med starka positiva värden, men att det skulle utesluta en bredare användning är en felaktig slutsats.
Tvärtom kan man utifrån de ursprungliga tankarna bakom Ideons bildande motivera att hela det företagsintensiva hörnet i nordöstra Lund ska samlas under ett gemensamt namn. Ideon byggdes en gång kring idén att öka utbytet mellan universitet och näringsliv. En helt avgörande förutsättning var en fysisk närhet, vilket utan problem omfattar även Brunnshög.
Målet med Ideon var dessutom inte bara att underlätta avknoppningar från universitetet, utan lika mycket att ge storföretag möjlighet att lägga forskning och utveckling utanför sitt eget hus, i hopp om att öka kreativiteten. Vad vore bättre än att ha forskningen på ena sidan motorvägen och produktionen på andra sidan? Teknikutvecklingen de senaste 20 åren har dessutom inneburit att det som traditionellt kallas för produktion i dag har en nära koppling till företagens innovationsarbete, så steget är inte så långt som det kan låta.
Den främsta invändningen mot att utöka Ideonområdet är att varumärket blir allt för otydligt om det ska greppa över en stort område med många typer av företag. Men problemet i dag är snarare att Ideon är allt för osynligt, framför allt i förhållande till den kompetens som finns bland forskningsföretagen. Ta bara det senaste exemplet: Pytteföretaget Decuma får teknikjätten Sony att köpa teknik från Lund för handskriftstolkning i sina handdatorer (till och med för japanska tecken!). Dessutom satsar Sony nära tio miljoner i riskkapital i Decuma, men uppmärksamheten har ändå varit minimal.
Ett gemensamt Stor-Ideon får helt andra möjligheter att marknadsföra sig, uppbackat med nya resurser från större företag som har både pengar och kunskap att satsa på gemensam profilering av kompetensklustret. Säga vad man vill, men Kista i Stockholm har i alla fall inte mått dåligt av en sådan mix av stora och små företag. För dagens forskningsbolag på Ideon vore närheten till fler stora samarbetspartner en direkt fördel.