Ericsson Mobile Platforms (EMP), som nyligen varslade 250 personer i Lund om uppsägning, gick förra året back med 795 miljoner svenska kronor efter finansiella poster. Det visar bolagets årsredovisning som Rapidus har tagit del av. Omsättningen blev drygt 1,3 miljarder, främst tack vare stora beställningar från Sony Ericsson.
Av handlingarna framgår att större delen av EMP:s forskning och utveckling varit inriktad på att ta fram den första plattformen för 3G-mobiler. Forsknings- och utvecklingsverksamheten kostnadsförs direkt och uppgick förra året till 1,7 miljarder.
Förutom att ta fram egna 3G-plattformar har EMP även tillverkat färdiga 3G-telefoner av prototypmodell till Ericssons affärsområde för mobilsystem. Avsikten har varit att möjliggöra för Ericsson att visa potentiella kunder hur bolagets produkter inom 3G-nät fungerar. Sedan mobiltelefontillverkningen lagts över till hälftenägda Sony Ericsson hade Ericsson annars inte haft några egna telefoner av tidig modell att använda för demonstrationsändamål i bolagets mobilnät.
Enligt en källa på EMP har man inte fått full kostnadstäckning för dessa utvecklingsprojekt, utan det har varit ett indirekt stöd till systemsidan inom koncernen, något som väckt irritation inom plattformsbolaget.
— Det är en mycket akademisk diskussion, eftersom det är ett helägt bolag som fortfarande är i en utvecklingsfas. Frågan är därför kanske inte den allra mest relevanta, säger Ericssons informationschef Pia Gideon till Rapidus.
Förutom Sony Ericsson har bolagets kunder bara genererat mindre intäkter under 2002 genom att betala i storleksordningen några miljoner dollar i fasta avgifter i samband med att utvecklingsprojekt inleds. De stora intäkterna kommer först när försäljningen av mobiltelefoner baserade på EMP-plattformar drar igång.
EMP inledde sin verksamhet i september 2001 och räkenskaperna för 2002 är därför det första tillfället hittills att få insyn i resultaten av den nya strategin att sälja tekniska plattformar till externa mobiltelefontillverkare. Årsredovisningen lämnades in för sent till PRV och först efter att Rapidus uppmärksammat att bolaget fått en förseningsavgift.