Kort sagt: Frånvaron av Öresundsargument i den svenska EMU-debatten bevisar än en gång hur avlägsna regionens förutsättningar och problem är för den politiska makten i Stockholm.
I stället för att använda Öresundsintegrationen som paradexempel på vad euron kan underlätta så hanteras Sydsverige fortsatt som ett särintresse i den dagliga politiken.
Detta är den första av två Rapidusanalyser kring eurofrågan. Nästa fredag skriver Keld Broksø från Köpenhamn om det danska perspektivet på den svenska folkomröstningen.
Av Thomas Frostberg
Öresundsområdet är den självklara vinnaren vid ett svenskt ja i euroomröstningen, följt av en trolig dansk anslutning. Det konstateras i rapporter från både Øresund Industri & Handelskammare och Øresundsinstituttet.
Ändå förekommer Öresund bara i sällsynta undantagsfall i den svenska eurodebatten, något som kan verka obegripligt.
Ja-sidan har hittills misslyckats med att förklara eurons fördelar för det svenska folket. Argumentet om säkrad fred i Europa känns väldigt abstrakt när det kopplas till något så konkret som att byta kronor mot euro. Få svenskar upplever ett överhängande krigshot som kan avvärjas med en gemensam valuta.
Argument om ökad handel med övriga EU-länder, lägre priser genom ökad konkurrens och därmed högre välstånd är också svåra att greppa för väljare som i sitt dagliga liv inte uppfattar sig som en del av den europeiska marknaden.
Det ja-sidan behöver är mer närliggande och starka argument för att övertyga osäkra väljare. Öresund skulle kunna vara ett sådant exempel, men det har hittills glömts bort. Ett enstaka undantag är Öresundsminister Berit Andnors besök i Helsingborg i veckan, där hon talade sig varm för en svensk euroanslutning och dess fördelar för regionen. Men det var också hennes enda besök i Skåne under valkampanjen och andra ledande politiker kan inte påstås ha drivit frågan.
För tydlighetens skull: Det handlar inte om att övertyga resten av Sverige att rösta ja till euron av solidaritet med Skåne, utan om att Öresund kan tjäna som konkret illustration av eurons fördelar. Danmark ligger tillräckligt nära för att de flesta svenskar ska känna igen sig i och förstå resonemanget. Har man väl begripit att euron är bra i ett gränsområde som Öresund är det inte svårt att inse fördelarna även i kontakterna mellan Sverige och de europeiska länderna i stort.
Varför använder då inte ledande politiker Öresundsargumentet? Jo, därför att de själva inte har förstått vad som håller på att hända i vår gränsregion. Sakta, men säkert, växer integrationen fram trots försenade skatteavtal och brist på andra politiska insatser från Stockholm.
Än en gång blir det uppenbart att Öresundsfrågorna betraktas som ett särintresse bland andra regionala bekymmer, i stället för att vara en central politisk tillväxtfråga i riksdag och regering. Den inställningen har ändrats väldigt lite sedan broinvigningen, men nu är loppet snart kört för rikspolitikerna. Öresundsborna har tröttnat på att vänta in Stockholm och börjar skapa integration på egen hand.
Det intressanta är att en övergång till euron i både Sverige och Danmark inte bara skulle ge ekonomiska och praktiska fördelar för Öresundsregionen, utan också stärka det politiska oberoendet från den gamla centralmakten. Kanske är det just därför svenska rikspolitiker så sällan talar om fördelarna med euron för enskilda delregioner i landet…
Här ligger en stor utmaning för lokala politiker och opinionsbildare: Att få regering och andra politiker på riksnivå att se Öresundsproblematiken som en viktig fråga för landet, inte som något för dom där nere.