Kort sagt: När den amerikanska bioteknikjätten Biogen stoppar sin miljardinvestering i Hillerød är det inte bara ett nederlag för Öresundsregionen, utan framför allt för marknadsföringsorganet Copenhagen Capacity som förlorar sin success story nummer ett.
Problemet är att det inte finns någon tvåa att visa upp.
Av Thomas Frostberg och Lisa Kirsebom
En investering i storleksordningen tre miljarder som skulle skapa 400-500 nya jobb. Det var vad som låg i vinstpotten när nyheten om Biogens etablering i Hillerød presenterades i maj 2001 inför en förvånad omvärld. Medicon Valley var minsann att räkna med!
Det er en fantastisk god dag for Danmark, for dansk erhvervsliv og alt det, vi har arbejdet for. Investeringen er en virkelig understregning af, at Danmark godt kan gøre sig gældende förklarade statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
Öresundsregionen vann tack vare hög utbildningsnivå, bra kommunikationer och intensivt lobbyarbete från Copenhagen Capacity, förklarade Biogen den gången.
Nu ger bolaget upp satsningen på sin första produktionsanläggning utanför USA till följd av en fusion med IDEC Pharmaceuticals, som har en liknande anläggning under uppförande på hemmaplan.
Det är onekligen ett nederlag för försöken att göra Medicon Valley till ett internationellt biotekkluster, men regionen kommer att klara sig hyfsat ändå. Mer om det strax. Värre är det för Copenhagen Capacity, som de senaste åren i hög grad levt på den framgångsrika värvningen av Biogen till regionen.
Nu står Cop Cap där avklädda, som kejsaren i sagan. Under de mer än två år som gått sedan Biogens beslut har det inte kommit några investeringsnyheter som ens varit i närheten i fråga om tyngd och omfattning. Biogen har uppenbarligen inte fungerat som den magnet man kunnat vänta sig. Copenhagen Capacity har suttit i flera förhandlingar om liknande, stora etableringar – utan resultat.
Därför finns det ingen bra ersättare som kan axla Biogens mantel i marknadsföringssammanhang. Det bör ge anledning till självrannsakan.
Regionens aktörer måste se över sin strategi innan de går vidare i jakten på nya etableringar. För lika mycket som Biogen var en kick imagemässigt och skulle ge många nya arbetstillfällen, lika lite var verksamheten en perfect match som automatiskt skulle ge stora synergier i Medicon Valley-området.
Flera tunga personer i bioteknikindustrin ger en likartad beskrivning: Biogen skulle i första hand bygga en produktionsanläggning, inte något forskningscenter för att dra nytta av spetskompetensen i regionen. Därför får förlusten mindre effekt än om det varit fråga om en strategisk forskningssatsning.
En ännu viktigare invändning är att Biogens produkter för behandling av multipel skleros inte ligger inom något av de fyra fokusområden som lyfts fram i en rapport från Boston Consulting Group om Öresundsregionens särskilda styrkor. Därmed var det sannolikt också lättare för Biogen att dra tillbaka etableringsplanerna och lägga anläggningen på annan plats, eftersom anknytningen till Medicon Valley inte var strategisk ur ett forskningsperspektiv.
Den fortsatta värvningen av utländska företag till regionen måste därför vara betydligt mer inriktad på att tydliggöra befintliga fokusområden och stärka dessa genom nya etableringar.
För att nå dit krävs först ett tätare samarbete mellan regionens olika aktörer inom styrkeområdena. Så länge regionen är delad i två halvor kommer den alltid att sakna kraft att vara verkligt attraktiv i internationella sammanhang. Det gäller också för samarbetet mellan marknadsföringsbolagen i Köpenhamn och Skåne.