tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trots alla motgångar – det finns hopp för Öresundsintegrationen

Varudeklaration: Den här analysen kommer uteslutande att fokusera på positiva tecken kring utvecklingen i Öresundsregionen. Trots rapporter om stillastående integrationsindex finns det nämligen gott om positiva nyheter som visar att integrationen går framåt – men den byggs underifrån.

Av Thomas Frostberg och Keld Broksø

Medan regeringarna fortfarande inte kunnat enas om en lösning på skattefrågan har Rapidus det senaste halvåret kunnat rapportera en rad framsteg, där företag i regionen ökar sina kontakter över Sundet.

Det är känt att trafiken över bron växer, att fler danskar flyttar till Malmö och att Öresundsregionen hittills klarat konjunkturnedgången bättre än till exempel Stockholmsområdet. Däremot är det mindre känt var utvecklingen sker, eftersom många av händelserna var för sig är för små för att väcka uppmärksamhet.

Rapidus tar därför tillfället att inför sommaren ge några helt konkreta exempel på vad som driver integrationen framåt.

När Mærsk Data steg för steg köper in sig på den svenska marknaden, senast gällde det Epona i Lund, innebär det automatiskt att kontakterna över Sundet ökar. Inledningsvis handlar det om ledningsnivån, men ganska snart uppstår nya kontakter och nätverk mellan konsulter som jobbar i gemensamma projekt.

Små, men hårt specialiserade företag har på senare tid börjat dra nytta av närheten till grannmarknaden. För några år sedan handlade det i stället om stora, hyperexpansiva koncerner som gjorde breda förvärv, där världsmarknaden var mer intressant än Norden. I vår har teknikkonsulten Glaze öppnat i Köpenhamn och ett annat Malmöföretag, Avail Intelligence, gör affärer med Bonnierföretaget Home Entertainment via Alpha-Gruppen i Köpenhamn. Unwiredfactory i Symbion hoppas på avtal med en svensk mobiloperatör senare i år.

Kommunikationsföretaget Scandvision i Malmö drar stor nytta av närheten till Köpenhamn, där de stora beställarna av reklamfilmsproduktioner finns.

Kaj Juul-Petersen, ny ordförande för Crossroads Copenhagen, har planer på att utöka satsningen på att göra Ørestad Nord till en centralpunkt för trådlös teknik till att också omfatta Skåne med Lunds universitet och Malmö högskola som knutpunkter.

Efter nästan två år av svår torka på riskkapitalmarknaden börjar det plötsligt röra på sig. Onoterade utvecklingsföretag får åter in tvåsiffriga miljonbelopp, senast i dag Ultrazonix i Malmö och för någon månad sedan Jolife i Lund.

En av investerarna i Jolife är finska CapMan, som successivt ökat sin fokusering på Öresundsregionen med Köpenhamn som bas och nu ska växa ytterligare.

Myndigheter och halvoffentliga organisationer börjar äntligen uppträda på ett sätt som ger stöd åt integrationsrörelserna. För första gången har de danska departementen under våren tagit ett samlat grepp på Öresundsfrågorna. Samtidigt är ett gemensamt skattekontor snart på plats i Köpenhamn för Öresundspendlare. Dessutom har de första stegen tagits för att rensa i djungeln av Öresundsorganisationer, genom planerna på en sammanslagning av Øresunddirekt och Øresund Network.

Även om bropriserna fortfarande är för höga visar brokonsortiet plötsligt en vilja att pröva nya prismodeller, bland annat billigare weekendbiljetter. Under hösten bör Sven Landelius och hans gäng komma fram till en helt ny prisstruktur, som kan träda i kraft vid årsskiftet. Det skulle gynna integrationen ytterligare.

Till sist: Det faktum att fler och fler företag, även inom den krisdrabbade IT-branschen, börjar visa positiva siffror gynnar Öresundsregionen – direkt genom att bidra till den ekonomiska utvecklingen och på sikt genom att nya företag får resurser att expandera, bland annat över Sundet.

MEN: Det finns ett problem, som vi tog upp redan i snabbanalysen den 9 maj. Trots att det mer än någonsin behövs framgångsexempel att visa upp vill ytterst få företag tala om hur det går ekonomiskt. Jantelagen härskar. The Concept Factory, Glaze och några andra hör till undantagen, men listan blir helt enkelt för kort för att vara meningsfull att publicera.

Rapidus sommarhälsning blir därför att fler företag ska ta mod till sig att berätta när det går bra, om inte annat så för att sprida optimism bland alla hårt arbetande entreprenörer i omgivningen!

Varudeklaration: Den här analysen kommer uteslutande att fokusera på positiva tecken kring utvecklingen i Öresundsregionen. Trots rapporter om stillastående integrationsindex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.